Корпорація МЕРЕЖА
Інф. бюлетень від 03.02.2021р.

03.02.2021 –09.02.2021

 

 

КЕРІВНИКОВІ

 

1. Бюро економічної безпеки, нарешті!

Прийнято Закон України "Про Бюро економічної безпеки України", який стане законом після всіх законовіих процедур.

Законопроектом передбачено ліквідацію податкової міліції та створення єдиного державного органу, відповідального за боротьбу з економічними злочинами - Бюро економічної безпеки України.

Повноваження Бюро економічної безпеки, на які слід звернути увагу:

1) здійснює оперативно-розшукову діяльність та досудове розслідування у межах передбаченої законом підслідності;

2) здійснює інформаційно-пошукову та аналітично-інформаційну роботу з метою виявлення та усунення причин і умов, що сприяють вчиненню кримінальних правопорушень, віднесених до підслідності Бюро;

3) здійснює розшук осіб, які переховуються від органів досудового розслідування, слідчого судді, суду або ухиляються від відбування кримінального покарання за вчинення кримінальних правопорушень, віднесених законом до його підслідності;

4) витребовує та одержує у встановленому законом порядку від інших правоохоронних та державних органів, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ, організацій інформацію, необхідну для виконання повноважень Бюро економічної безпеки України;

5) у випадках, визначених законом, здійснює провадження у справах про адміністративні правопорушення, приймає рішення про застосування адміністративних стягнень;

6) використовує гласних і негласних штатних та позаштатних працівників на підставах та в порядку, встановлених законом, дотримуючись умов добровільності і конфіденційності таких відносин, матеріально і морально заохочує осіб, які надають допомогу в запобіганні, виявленні, припиненні і розслідуванні кримінальних правопорушень, віднесених до підслідності Бюро економічної безпеки України;

Як шукати в продукті/модулі

ІПС:Законодавство, законопроекти

Пошук за іменем файла

JI02583I

Проект Закону України, Про Бюро економічної безпеки України

Сфера бізнесу

 

Усі

Розмір бізнесу

 

Усі

 

 

 

2. Результати документальних перевірок та оскарження податкових повідомлень: 2021

Минулий 2020 рік виявився багатим на зміни до податкового законодавства. Звичайно, найбільш радикальним став Закон України № 466-ІХ від 16.01.2020 р. (Закон № 466-IX), який не тільки оновив чинні правила оподаткування, а й запровадив нові.

 

Зокрема, з ухваленням цього Закону змін зазнали і правила щодо оформлення результатів перевірок і досудового врегулювання спорів між контролюючим органом і платником податків. Отже, у цій статті ми пропонуємо розглянути, що саме змінилося з початком 2021 року, а також згадати інші важливі зміни, які почали діяти в минулому році.

 

Порядок оформлення результатів перевірок із погляду законодавчого регулювання не зазнав істотних змін. Як і раніше, ці результати оформлюють у вигляді акта або довідки перевірки протягом п'яти (в окремих випадках – десяти) робочих днів, залежно від установлення під час перевірки наявності або відсутності фактів порушень законодавства. Однак положення Податкового кодексу України (ПКУ) усе ж було певною мірою оновлено. Про те, що змінилося в процедурі оформлення результатів перевірок, про зміни у змісті акту перевірки і про те як розглядатимуть заперечення на акт перевірки читайте в матеріалі видання ЮРИСТ&ЗАКОН від 28.01.2021

 

Як шукати в продукті/модулі

ІПС: Загальне законодавство

ЮРИСТ&ЗАКОН

Пошук за іменем файла

EA014454

 

ЕА014451

ЕА014452

ЕА014453

ЕА014450

ЕА014449

 

ЕА014458

 

SB090442

VSS00561

 

 

ZN046674

 

 

 

EA014419

SB110211

Оформлення результатів документальних перевірок і адміністративне оскарження податкових повідомлень-рішень: як бути у 2021 році

Карантинні обмеження відносно проведення податкових перевірок

Податок на майно в 2021

Правила трансфертного ціноутворення – 2021: що нового

Ризикові операції - остання судова практика

Податкові спори з ДПС. Наслідки несвоєчасного перерахування податку з вини банків

Іноземні ІТ-спеціалісти без посвідки на проживання можуть бути платниками єдиного податку

Оформлення результатів документальних та фактичних перевірок

Огляд від 21.01.2021 ,

«Огляд судової практики Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду (актуальна практика)»

Запитання-відповідь від 12.01.2021 ,

«Чи мають право контролюючі органи під час проведення перевірок вимагати від платників податків, що перевіряються, проведення інвентаризації ОЗ, ТМЦ, коштів та зняття їх залишків?»

Податки: судова практика

Документальна планова перевірка

Сфера бізнесу

 

Усі

Розмір бізнесу

 

Усі

 

 

БУХГАЛТЕРОВ

 

3.Неприбутковий звіт -2020, хто звітує?

"Неприбутковий" звіт* переважно стосується неприбуткових організацій, унесених до відповідного Реєстру.

Їдеться про Звіт про використання доходів (прибутків) неприбуткової організації, затверджений Наказом № 553.

 

Нагадаємо, що неприбутківцями можуть бути лише юрособи, створені та зареєстровані згідно із законами України, що регулюють діяльність відповідних неприбуткових організацій. Відокремлені підрозділи, філії, зокрема представництва нерезидентів – іноземних організацій або громадські організації (об'єднання) без статусу юрособи, не можуть бути неприбутківцями, тому, відповідно, їх не може бути внесено до Реєстру.

 

Водночас у Звіті має бути відображено показники діяльності щодо всіх підрозділів і філій (без статусу юрособи), які входять до складу неприбутківця.

 

До того ж урахуйте, що з 23.05.2020 профспілки, їх об'єднання та організації профспілок втратили преференцію щодо подання Звіту лише в разі порушень вимог п. 133.4 ПКУ. Тобто профспілки, їх об'єднання та організації профспілок починаючи зі звітності за 2020 рік подають Звіт і річну фінансову звітність, як і всі інші неприбутківці, – протягом 60 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) року. Таку новацію було запроваджено Законом № 466, а розлогіше про це у статтях  видання БУХГАЛТЕР&ЗАКОН.

 

Як шукати в продукті/модулі

 

БУХГАЛТЕР&ЗАКОН

Пошук за іменем файла

BZ012814

BZ012815

Неприбутковий" звіт – 2020: шпаргалка для підприємств

Неприбутковий" звіт – 2020: версія для бюджетників

Пошук одним рядком

Неприбутковий звіт

Сфера бізнесу

 

Усі

Розмір бізнесу

 

усі

 

 

4. Єдинник повернув раніше отриманий аванс: облік і звітність

Ситуація, коли платник єдиного податку повертає раніше отриманий аванс, цікава насамперед особливістю визнання такими єдинниками податкового доходу. Так, доходом і для фізособи-єдинника, і для юрособи-спрощенця є дохід, отриманий протягом податкового (звітного) періоду в грошовій формі (готівковій та/або безготівковій; матеріальній або нематеріальній) (п. 292.1 ПКУ). Датою отримання такого доходу зазвичай є дата надходження коштів на рахунок платника єдиного податку (п. 292.6 ПКУ).

Тож, отримавши кошти на поточний рахунок у вигляді авансу, єдинник має визнати дохід на цю суму.

Розлогіше про це – у статті "Повернення єдинником раніше отриманого авансу: облік і звітність" сервісу ІНТЕРБУХ.

Як шукати в продукті/модулі

 

ІНТЕРБУХ

Пошук за іменем файла

 

https://interbuh.com.ua/ua/documents/ib/10741/141441

 

Пошук одним рядком

Повернення авансу єдинником

Сфера бізнесу

-

усі

Розмір бізнесу

 

усі

 

 

5. Дисконтувати чи не дисконтувати?

Це питання надто часто задають бухгалтери, причому Мінфін не надав до цього часу відповіді на усі запитання щодо дисконтування. Тож тему номера видання БУХГАЛТЕР&ЗАКОН присвячено питанням дисконтування за МСФЗ:

Як шукати в продукті/модулі

 

БУХГАЛТЕР&ЗАКОН

Пошук за іменем файла

BZ012823

BZ012824

BZ012825

BZ012826

 

BZ012811

"Кредити та позики за МСФЗ: сутність як передумова дисконтування";

"Кредити та позики за МСФЗ: ключові акценти дисконтування";

"Кредити та позики за МСФЗ: як обрати ставку дисконтування";

"Кредити та позики за МСФЗ: дозволені звільнення від дисконтування".

А крім того ми відповіли на запитання клієнта щодо дисконтування у разі пролонгації договору: "Пролонгація кредитного договору: як бути з дисконтуванням".

 

Сфера бізнесу

 

Усі, крім ФОП

Розмір бізнесу

 

усі

 

 

6. До 10 лютого ФОП потрібно подати звітність із ЄСВ за 2020 рік

Приватні підприємці — платники єдиного податку складають і подають Звіт із ЄСВ за формою № Д5 (річна) відповідно до Закону № 2464 та Порядку № 435.

Тим часом зауважимо, що з 1 січня 2021 року діє оновлена редакція Порядку № 435, а також оновлена форма № Д5 (річна), у якій дещо змінено реквізитну частину. Зокрема, є новий реквізит 6 «Номер Звіту в періоді**», який передбачено для заповнення фізичними особами — підприємцями в разі їх повторної державної реєстрації протягом одного звітного періоду. У зв’язку із цим змінилися й порядкові номери реквізитів звіту.

Також доповнено реквізит 7 (за новою нумерацією) для ФОПів на загальній системі. Однак, в електронному кабінеті платника податків на сайті ДПС Звіт із ЄСВ за формою № Д5 (річна) можна заповнити лише за формою, яка діяла до 1 січня 2021 року (ідентифікатор форми F3000512). Тож, очевидно, що подавати звіт за 2020 рік в електронній формі можна саме за такою формою. Тому далі у зразках наведена форма звіту в редакції до 1 січня цього року. Хоча формально ФОПи мають право подавати звіт і за новою формою, але нині зробити це можна лише в разі подання звіту в паперовій формі.

Розлогіше про  це у матеріалах сервісу ІНТЕРБУХ і видання БУХГАЛТЕР&ЗАКОН.

Як шукати в продукті/модулі

 

ІНТЕРБУХ, БУХГАЛТЕР&ЗАКОН

Пошук за іменем файла

 

bz012828

T102464

 

Re26905

https://interbuh.com.ua/ua/documents/ib/10747/141467

Звітність із ЄСВ для ФОПів: особливості складання за 2020 рік

Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування

Про затвердження Порядку формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування

Пошук одним рядком

Звітність із ЄСВ ФОП

Сфера бізнесу

-

усі

Розмір бізнесу

 

усі

 

 

ЮРИСТОВІ

 

7. Лізинг та штраф за порушення ПДД – нюанси оподаткування

Державна податкова служба в Індивідуальній податковій консультації № 147/ІПК/99-00-21-03-02-06 розповіла нюанси оподаткування ПДВ операцій з компенсації лізингоотримувачем витрат зі сплати лізингодавцем штрафів за порушення правил дорожнього руху. Так, у разі якщо лізингодавець отримує кошти від лізингоотримувача в розмірі штрафів за порушення правил дорожнього руху, здійснені лізингоотримувачами, у тому числі за договорами фінансового лізингу, і такі кошти є складовою частиною орендної (лізингової) плати, операція з постачання якої відповідно до п. 185.1 ст. 185 розд. V ПКУ є об'єктом оподаткування ПДВ, то такі кошти лізингодавець зараховує до бази оподаткування ПДВ у загальновстановленому порядку.

 

У разі отримання лізингодавцем таких коштів лізингодавець згідно з п. 201.1 ст. 201 розд. V ПКУ повинен скласти податкову накладну та зареєструвати її в ЄРПН у встановлений ПКУ строк. Така зареєстрована у ЄРПН податкова накладна для лізингоотримувача є підставою для зарахування сум ПДВ, зазначених у ній, до податкового кредиту (п. 201.10 ст. 201 розд. V ПКУ).

 

Якщо згідно з умовами договорів суму коштів, отриману лізингодавцем від лізингоотримувача в розмірі штрафу за порушення правил дорожнього руху, здійснене лізингоотримувачем, розглядають як сплату штрафних санкцій, то до бази оподаткування ПДВ такі кошти не зараховують відповідно до абз. 2 п. 188.1 ст. 188 розд. V ПКУ.

 

Згідно з нормами чинного законодавства платники податку зобов'язані самостійно декларувати свої податкові зобов'язання (ст. 36 розд. I ПКУ) та повинні самостійно визначати відповідність здійснюваних ними операцій тим, які перелічені в ПКУ.

Як шукати в продукті/модулі

ІПС:Загальне законодавство

Пошук за іменем файла

IPK17936

Індивідуальна податкова консультація від 13.01.2021 № 147/ІПК/99-00-21-03-02-06,

«Щодо оподаткування ПДВ операцій з компенсації лізингоотримувачем витрат зі сплати лізингодавцем штрафів за порушення правил дорожнього руху, здійснені лізингоотримувачем, та віднесення сум ПДВ до складу податкового кредиту»

Сфера бізнесу

 

Усі

Розмір бізнесу

 

Усі

 

 

8. Стягнення заборгованості з дочірніх підприємств державних компаній

Бізнес у нашій країні щодня стикається з такими абсурдними ситуаціями та нетривіальними проблемами, що його вже мало чим можна здивувати. У процесі вітчизняної бізнес-еволюції суб'єкти господарювання буквально виживали. Тепер створюється ілюзія демократичного суспільства та конкурентного середовища. Тож не можна сказати, що бізнесу стало набагато легше. З одного боку – пандемія, карантинні заходи, зниження купівельної спроможності споживачів. З іншого – багаторічний розвиток підприємств власними силами засновників в умовах важкої та подекуди недобросовісної конкуренції, економічних криз, при тому, що немає ефективних державних програм підтримки бізнесу та прийнятних пропозицій кредитування.

 

За таких умов бізнес більш обачливо ставиться до розпорядження своїми активами та більш прискіпливо до контрагентів. Суб'єкти господарювання не хочуть працювати з компаніями без позитивної історії, з маленьким статутним капіталом. І зрозуміло, що між нікому не відомою компанією та державним підприємством вибір схиляється до останнього як до репутаційно надійного ділового партнера. Беззаперечно, у тих, хто не стикався з цим питанням, державна компанія викликає більше довіри та видається стабільнішою, ніж пересічна "товка" "без історії", адже держава має бути гарантом чесного ведення бізнесу у країні. Тож державні підприємства або створені ними дочірні підприємства на перший погляд мають переваги перед суб'єктами господарювання приватної власності. Чим вони успішно й користуються. Але чи справді робота з такими підприємствами має преференції безпеки? Спробуймо з'ясувати.

 

Здебільшого питання виникають із дочірніми підприємствами державних компаній, які активно закуповують товари та послуги в суб'єктів господарювання та не розраховуються вчасно, прикриваючись своїм державним статусом.  Про особливості стягнення заборгованості з дочірніх підприємств - в матеріалі видання ЮРИСТ&ЗАКОН від 28.01.2021.

Як шукати в продукті/модулі

ІПС: Загальне законодавство

ЮРИСТ&ЗАКОН

Пошук за іменем файла

EA014455

Стягнення заборгованості з дочірніх підприємств державних компаній

Сфера бізнесу

 

Усі

Розмір бізнесу

 

Усі

 

 

9. ВС щодо протидії особи невиправданому та надмірному насильству з боку поліцейського. Опір чи ні?

Здавалося б, Національна поліція покликана захищати життя, здоров'я, права та свободи громадян України, проте як бути, коли вона діє незаконно чи безпідставно? Чи можна сперечатися та чинити опір? Буде це злочином або лише самозахистом?

 

У справі № 444/2115/17 суд зазначає, що для того, аби провести не завжди очевидну межу між опором і діями, зумовленими рефлекторними реакціями чи самозахистом, суду необхідно взяти до уваги не лише факт фізичного впливу на поліцейського з боку обвинуваченої особи, але й контекст, у якому відбулася подія.

Як шукати в продукті/модулі

ІПС: Загальне законодавство

ЮРИСТ&ЗАКОН

Пошук за іменем файла

EA014456

 

VSS00560

 

 

EA013650

ВС щодо протидії особи невиправданому та надмірному насильству з боку поліцейського. Опір чи ні?

Огляд від 13.01.2021 ,

«Огляд судової практики Касаційного кримінального суду у складі Верховного Суду (актуальна практика)»

Як не вскочити в халепу та що робити, якщо вами зацікавилися працівники правоохоронних органів

Сфера бізнесу

 

Усі

Розмір бізнесу

 

Усі