Корпорація МЕРЕЖА
Інф. бюлетень від 13.01.2021р.

 

13.01 – 19.01.2021

БІЗНЕСУ

 

1. Уникайте штрафів – українська мова у сфері обслуговування

16 січня 2021 року набуває чинності стаття 30 Закону про забезпечення функціонування української мови як державної та відбудеться остаточний перехід сфери обслуговування на державну мову.

Зміни поширюються на:

  • підприємства, установи та організації всіх форм власності;
  • фізичних осіб - підприємців;
  • інші суб'єкти господарювання, що обслуговують споживачів;
  • інтернет-магазини.

Тобто зміни стосуються магазинів, супермаркетів, закладів розважальної діяльності, закладів харчування та будь-яких інших закладів, що обслуговують споживачів. Разом з тим, дія Закону поширюється також на заклади, що надають освітні, соціальні послуги, здійснюють медичне обслуговування тощо.

Усі надавачі послуг, незалежно від форми власності, зобов'язані будуть обслуговувати споживачів і надавати інформацію про товари і послуги українською мовою.

Споживач отримав право на обслуговування державною мовою за замовчуванням у супермаркеті, інтернет-магазині, кав'ярні, ресторані, в банку, аптеці, АЗС, спортзалі тощо. Українською мовою має подаватися інформація в цінниках, інструкціях, технічних характеристиках, маркуванні, квитках, меню тощо.

Інформація державною мовою про товари та послуги може дублюватися й іншими мовами і лише на прохання клієнта його персональне обслуговування може здійснюватися іншою мовою, прийнятною для обох сторін.

У разі порушення прав на отримання інформації та послуг українською мовою споживач має право можна звернутися до Уповноваженого із захисту державної мови:

  • за таке порушення Уповноважений або його представник складає акт про результати здійснення контролю за застосуванням державної мови й оголошує попередження та вимогу усунути порушення протягом 30 днів від дати складення акта.
  • за повторне протягом року порушення Уповноважений накладає на суб'єктів господарювання штраф у розмірі від трьохсот до чотирьохсот НМДГ (5100 - 6800 грн).

Зверніть увагу: штрафи накладатимуть не на персонал, а на суб'єктів господарювання.

 

Як шукати в продукті/модулі

 

ІПС/Законодавство

Пошук за іменем файла

T192704

Про забезпечення функціонування української мови як державної

Сфера бізнесу

 

Сфера обслуговування

Розмір бізнесу

 

Усі

 

 

2. Прийнято чергові податкові зміни

Йдеться про Закон України "Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо забезпечення збору даних та інформації, необхідних для декларування окремих об'єктів оподаткування" від 17.12.2020 р. № 1117-IX, основні норми якого запрацювали з 01.01.2021 р.

 

Так, цим Законом відтерміновано до 2022 року норми щодо КІК, прописані перехідні положення для "паливного" акцизу, скасовано норму в Законі № 466, за якою передбачався строк давності для перевірки ПДФО та військового збору тривалістю в 7 років, унесено зміни до ПКУ щодо коригування фінрезультату до оподаткування щодо операцій, які не мають ділової мети.

 

Зміни для ФОП – єдинників: платниками єдиного податку І-ІІІ груп не можуть бути фізичні особи - підприємці, які надають в оренду земельні ділянки, загальна площа яких перевищує 0,2 гектара, житлові приміщення та/або їх частини, загальна площа яких перевищує 400 квадратних метрів (було 100), нежитлові приміщення (споруди, будівлі) та/або їх частини, загальна площа яких перевищує 900 квадратних метрів (раніше було 300).

 

Крім того, унесені технічні правки до Закону про РРО, але вони не передбачають нічого "революційного".

Про всі зміни дізнавайтесь у виданнях БУХГАЛТЕР&ЗАКОН та ІНТЕРБУХ:

 

Як шукати в продукті/модулі

ІПС:Законодавство, БУХГАЛТЕР&ЗАКОН та ІНТЕРБУХ

Пошук за іменем файла

T201117

 

 

bz012789

bz012791

 

bz012792

 

bz012793

Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо забезпечення збору даних та інформації, необхідних для декларування окремих об'єктів оподаткування

Новації Закону № 1117: ділова мета

Новації Закону № 1117: "процентні" коригування в операціях із нерезидентами – зміни в розрахунку

Новації Закону № 1117: "процентні" коригування в операціях із нерезидентами – коли застосовувати

Новації Закону № 1117: акцизний податок

 

Сфера бізнесу

 

Усі

Розмір бізнесу

 

Усі

 

 

3. Державна підтримка культурної та креативної індустрії, а також готельного бізнесу

Тут йдеться про Закон України "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо державної підтримки культури, туризму та креативних індустрій" від 04.11.2020 р. № 962-IX.

Закон передбачає отримання бюджетних грантів у сферах культури, туризму та у секторі креативних індустрій, спорту та інших гуманітарних сферах. Перелік надавачів бюджетних грантів визначає Кабінет Міністрів України. Для цього Уряд має час до 23.01.2021 р. прийняти відповідну нормативку.

 

Для готелів із 01.01.2021 р. знижено ставку ПДВ з 20 до 7%, але діятиме вона до 01.01.2023 р.

Норми Закону № 962 в частині бюджетних грантів набрали чинності із 23.12.2020, а щодо зменшення ставки ПДВ – з 01.01.2021.

Розлогіше про усі новації в коментарі Як держава підтримує культуру, туризм і креативні індустрії видань БУХГАЛТЕР&ЗАКОН та ІНТЕРБУХ

 

Як шукати в продукті/модулі

ІПС:Законодавство, БУХГАЛТЕР&ЗАКОН та ІНТЕРБУХ

Пошук за іменем файла

t200962

 

BZ012781

 

Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо державної підтримки культури, туризму та креативних індустрій

Як держава підтримує культуру, туризм і креативні індустрії видань

https://interbuh.com.ua/ua/documents/oneanalytics/141257

Сфера бізнесу

 

культура, туризму та у секторі креативних індустрій, спорту та інших гуманітарних сферах, а також готельний бізнес

Розмір бізнесу

 

Усі

 

 

БУХГАЛТЕРОВІ

 

4. Новий звіт з ЄСВ уже за грудень

З 1 січня 2021 року набрав чинності наказ Мінфіну № 670, норми якого страхувальники мають врахувати вже при поданні звіту за грудень 2020 року, а також у випадках припинення діяльності чи зняття з обліку в органах ДПС як платників ЄСВ у І квартал 2021 року.

Як шукати в продукті/модулі

 

ІПС:Законодавство ,БУХГАЛТЕР&ЗАКОН

Пошук за іменем файла

RE35572

 

 

BZ012790

Про затвердження Змін до Порядку формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування

Звіт з ЄСВ: зміни з 1 січня 2021 року

Пошук одним рядком

Звіт з ЄСВ

Сфера бізнесу

 

Усі

Розмір бізнесу

 

усі

 

 

5. На які бюджетні рахунки сплачувати податки та ЄСВ у 2021 році 

З 1 січня 2021 року введено в дію нові бюджетні рахунки для сплати податків.  Рішення прийняте на виконання постанови ВРУ «Про утворення та ліквідацію районів» від 17.07.2020 р. № 807-ІХ та відповідно до ст. 4 Закону про ЄСВ.

Зверніть увагу, що кошти, сплачені платниками на старі бюджетні рахунки, з 1 січня 2021 року не будуть зараховуватися Казначейством до бюджету та повертатимуться платникам як нез’ясовані платежі. 

Зробити усе правильно допоможуть довідники ІПС, а також  матеріал ІНТЕРБУХ " Нові рахунки для сплати податків, зборів та ЄСВ"

Як шукати в продукті/модулі

 

ІПС: Довідники, ІНТЕРБУХ

Пошук за іменем файла

SH000659

SH000660

Рекзізити рахунків для сплати податків і зборів 

Реквізити рахунків для сплати ЄСВ 

https://interbuh.com.ua/ua/documents/ib/10693/141229

Пошук одним рядком

Нові рахунки ЄСВ

Сфера бізнесу

 

Усі

Розмір бізнесу

 

усі

 

 

ЮРИСТОВІ

 

6. З 1 січня 2021 адвокати звільнені від дискримінаційної подвійної сплати ЄСВ

Платниками єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування  є:

фізичні особи - підприємці, в тому числі ті, які обрали спрощену систему оподаткування ; фізичні особи, які провадять незалежну професійну діяльність, а саме наукову, літературну, артистичну, художню, освітню або викладацьку, а також медичну, юридичну практику, в тому числі адвокатську, нотаріальну діяльність, або особи, які провадять релігійну (місіонерську) діяльність, іншу подібну діяльність та отримують дохід від цієї діяльності ;члени фермерського господарства, якщо вони не належать до осіб, які підлягають страхуванню на інших підставах.

 

Тобто, платники ЄСВ розділені на ФОП та осіб, які провадять незалежну професійну діяльність, і як свідчить практика роботи податкових органів ФОП безпідставно встановлюються ознаки незалежної професійної діяльності, що призводить до подвійного нарахування єдиного внеску за провадження одного виду господарської діяльності.

 

Тож з 1 січня 2021 року такі суперечливі законодавчі норми щодо окремого кола платників єдиного соціального внеску змінені. А саме з набранням чинності Законом № 592-ІХ «Про внесення змін до Закону «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» щодо усунення дискримінації за колом платників», звільнені від сплати за себе ЄСВ:

  • самозайняті особи, ФОП, які мають основне місце роботи, за місяці, за які роботодавець сплатив страховий внесок за них
  • ФОП та особи, які провадять незалежну професійну діяльність, якщо вони отримують пенсію за віком, або за вислугу років, або є особами з інвалідністю, або досягли пенсійного віку, та отримують відповідно до закону пенсію або соціальну допомогу. Такі особи можуть бути платниками єдиного внеску виключно за умови їх добровільної участі у системі загальнообов'язкового державного соціального страхування;
  • осіб, які провадять незалежну професійну діяльність, за умови взяття їх на облік як фізичних осіб-підприємців та провадження ними одного виду діяльності одночасно в якості ФОПів та осіб, які провадять незалежну професійну діяльність.

 

Більш того, законодавцем зазначено, що в тому випадку, коли  фізособа зареєстрована як підприємець та при цьому провадить незалежну професійну діяльність, така фізособа обліковується у податковому органі як фізична особа - підприємець з ознакою провадження незалежної професійної діяльності.

 

Як шукати в продукті/модулі

ІПС:Загальне законодавство

Пошук за іменем файла

t200592

 

 

 

 

BZ012769

 

Закон України від 13.05.2020 № 592-IX,

«Про внесення змін до Закону України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування" щодо усунення дискримінації за колом платників»

Списання (відстрочення, погашення) податкового боргу і ЄСВ: що, кому та скільки

Сфера бізнесу

 

Усі

Розмір бізнесу

 

Усі

 

7. Зміни судового збору в 2021

Щорічно, разом з підвищенням розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб, який встановлюється на 1 січня календарного року, змінюється і розмір судового збору, який визначається безпосередньо в залежності від розміру прожиткового мінімуму

 

З 1 січня 2021 року прожитковий мінімум для працездатних осіб у Законі про Держбюджет на 2021 рік встановлено на рівні 2270 грн і саме від 2270 буде розраховуватися новий розмір судового збору, встановлений в статті Закону «Про судовий сбір», нагадаємо, що ставки судового збору встановлюються у таких розмірах:

 

Найменування документа і дії, за яку справляється судовий збір, та платника судового збору

Ставка судового збору

1. За подання до суду:

 

1) позовної заяви майнового характеру, яка подана:

 

юридичною особою

1,5 відсотка ціни позову, але не менше 1 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб і не більше 350 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб (від 2 270 до794 500)

фізичною особою або фізичною особою - підприємцем

1 відсоток ціни позову, але не менше 0,4 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб та не більше 5 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб (від 908 до 11 350)

2) позовної заяви немайнового характеру, яка подана:

 

юридичною особою або фізичною особою - підприємцем

1 розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб

фізичною особою

0,4 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб

3) позовної заяви:

 

про розірвання шлюбу

0,4 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб

про поділ майна при розірванні шлюбу

1 відсоток ціни позову, але не менше 0,4 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб та не більше 3 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб

4) апеляційної скарги на рішення суду; заяви про приєднання до апеляційної скарги на рішення суду; апеляційної скарги на судовий наказ, заяви про перегляд судового рішення у зв’язку з нововиявленими обставинами

150 відсотків ставки, що підлягала сплаті при поданні позовної заяви, іншої заяви і скарги

5) касаційної скарги на рішення суду; заяви про приєднання до касаційної скарги на рішення суду

200 відсотків ставки, що підлягала сплаті при поданні позовної заяви, іншої заяви і скарги в розмірі оспорюваної суми

6) апеляційної і касаційної скарги на ухвалу суду; заяви про приєднання до апеляційної чи касаційної скарги на ухвалу суду:

 

юридичною особою або фізичною особою - підприємцем

1 розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб

фізичною особою

0,2 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб

 

 

Як шукати в продукті/модулі

ІПС: Загальне законодавство

Пошук за іменем файла

t201082

 

t113674

Закон України від 15.12.2020 № 1082-IX,

«Про Державний бюджет України на 2021 рік»

Закон України від 08.07.2011 № 3674-VI,

«Про судовий збір»

Сфера бізнесу

 

Усі

Розмір бізнесу

 

Усі

 

8. Нові підстави для надання відомостей із земкадастру

Кабмін постановою від 5 січня 2021 року № 6 «Про внесення змін до порядків, затверджених постановами Кабінету Міністрів України від 17 жовтня 2012 року № 1051 та від 7 лютого 2018 року № 105» вкотре змінив Порядок ведення Державного земельного кадастру.

 

Відповідно до зазначених змін,  підставою для надання відомостей з Державного земельного кадастру про нормативну грошову оцінку земельної ділянки сільськогосподарського призначення (крім земельних ділянок, розташованих в межах населених пунктів) є дані про нормативну грошову оцінку, внесені до Державного земельного кадастру в установленому порядку.

 

Як шукати в продукті/модулі

ІПС: Загальне законодавство

Пошук за іменем файла

KP210006

Постанова від 05.01.2021 № 6,

«Про внесення змін до порядків, затверджених постановами Кабінету Міністрів України від 17 жовтня 2012 р. N 1051 і від 7 лютого 2018 р. N 105»

Сфера бізнесу

 

Усі

Розмір бізнесу

 

Усі

 

9. Процесуальні повноваження апеляційного суду в разі перегляду заочного рішення

У справі № 668/8268/15-ц виникло цікаве запитання: чи може ухвала про задоволення заяви про перегляд заочного рішення перешкоджати подальшому провадженню у справі (тобто не бути остаточним рішенням)?

ВСУ прийшов до висновку що у тому випадку, коли ухвала про задоволення заяви про перегляд заочного рішення не перешкоджає подальшому провадженню у справі (тобто не є остаточним рішенням), особа має право включити до апеляційної скарги на рішення суду першої інстанції заперечення на вказану ухвалу.

 

Таке відтермінування реалізації права на апеляційне оскарження питання, яке не перешкоджає подальшому провадженню у справі, є розумним обмеженням, покликаним перешкодити хаотичному руху справи, і є передбачуваним для заявника з огляду на зміст ст. 353 ЦПК України.

Детальініше про позицію ВС  у матеріалі видання ЮРИСТ&ЗАКОН №1  від 07.01.2021

 

Як шукати в продукті/модулі

ІПС: Загальне законодавство

Пошук за іменем файла

ЕА014400

Верховний Суд щодо процесуальних повноважень апеляційного суду в разі перегляду заочного рішення

Сфера бізнесу

 

Усі

Розмір бізнесу

 

Усі