Корпорація МЕРЕЖА
Інф. бюлетень від 30.09.2020р.

30.09 – 06.10.2020

КЕРІВНИКОВІ

1. Електронні комунікації

Рада ухвалила Закон "Про електронні комунікації», яким запроваджено повідомний принцип реєстрації суб'єктів господарювання, що здійснюють діяльність у сфері електронних комунікацій, встановлено виключний перелік вимог до учасників ринку та запроваджуються консультації з учасниками ринку з усіх питань, що зачіпають їх інтереси.

 

Документ передбачає зміни як для бізнесу, так і для користувачів, зокрема:

  • зменшення кількості перевірок та регуляторного тиску на компанії у сфері електронних комунікацій;
  • всі постачальники електронних комунікаційних мереж та послуг матимуть однакові права та доступ до інфраструктури, запроваджується механізм консультацій з учасниками ринку;
  • забезпечення конкуренції на ринку електронних комунікацій, що сприятиме залученню інвестицій та покращенню якості послуг для всіх користувачів;
  • користувачі матимуть можливість обрати окремі електронної комунікаційної послуги (не в складі пакета послуг) за технічної можливості;
  • право на отримання вичерпної та чіткої інформації абонентом щодо опису умов договору відповідно до правил надання та отримання електронних комунікаційних послуг;
  • зменшення спаму за рахунок обов'язкової попередньої згоди абонента на отримання інформації та обов'язкова можливість відмови абонента від розсилки;
  • збільшення штрафу для постачальників електронних комунікацій у разі порушення прав користувачів.

 

Як шукати в продукті/модулі

ІПС:Законопроекти

Пошук за іменем файла

JI01331I

Про електронні комунікації

Сфера бізнесу

 

Усі

Розмір бізнесу

 

Усі

 

БУХГАЛТЕРОВІ

2. Відступлення права вимоги

Робота з "борговими" інструментами одним із яких є відступлення права вимоги,  завжди викликає запитання. І це пов'язано не лише з тим, що постійно змінюється українське законодавство,  в частині оподаткування певну роль відіграє уточнення про  товарну чи грошову заборгованість йдеться.

Тож про все від «А до Я» у матеріалах БУХГАЛТЕР&ЗАКОН.

 

Як шукати в продукті/модулі

БУХГАЛТЕР&ЗАКОН

Пошук за іменем файла

BZ012589

 

BZ012590

 

BZ012591

 

BZ012592

 

BZ012593

 

BZ012594

"Відступлення права вимоги за грошовою заборгованістю: облік у первісного кредитора";

 "Відступлення права вимоги за товарною заборгованістю: облік у первісного кредитора";

"Відступлення права вимоги за грошовою заборгованістю: облік у нового кредитора";

"Відступлення права вимоги за товарною заборгованістю: облік у нового кредитора";

"Відступлення права вимоги грошової заборгованості: облік у боржника";

"Відступлення права вимоги товарної заборгованості: облік у боржника".

Пошук одним рядком

Відступлення права вимоги

Сфера бізнесу

 

Усі

Розмір бізнесу

 

Усі

 

3. Списання пального в обліку

Загальновідомо, що автомобіль на підприємстві – не розкіш, а одна зі складових забезпечення його господаської діяльності.  І тут під суворе "око" контролерів завжди потрапляють витрати на пальне. Без перебільшення –  іноді можна потрапити в "халепу" ціною більшою,  аніж балансова вартість самої автівки. Тож як зробити усе правильно дізнайтесь із теми тижня сервісу ІНТЕРБУХ " Списання пального в обліку".

 

Як шукати в продукті/модулі

ІНТЕРБУХ

Пошук за іменем файла

 

«За якими нормами потрібно списувати пальне»

«На підставі якого документа списувати витрати на ПММ»;

«Бухгалтерський та податковий облік списання пального»;

«Особливості придбання та списання ПММ за талонами»;

«Чи є витратами фізособи-загальносистемника вартість придбаних пально-мастильних матеріалів»;

«До яких податкових наслідків призводить безоплатне надання талонів на пальне»;

«Облік паливних карток і списання ПММ за ними»

 

Пошук одним рядком

Списання пального

Сфера бізнесу

 

Усі

Розмір бізнесу

 

Усі

 

ЮРИСТОВІ

 

4. Дохід у вигляді вартості захисних масок - оподаткування

Державна податкова служба України у податковій консультації № 3464/ІПК/99-00-04-05-03-06 розповіла про нюанси оподаткування податком на доходи фізичних осіб і військовим збором доходу, отриманого фізичною особою у вигляді вартості захисних масок і в межах компетенції повідомляє.

 

Постало питання, чи включається до оподатковуваного доходу тимчасове надання профспілковою організацією спеціального одягу, спеціального взуття та інших засобів індивідуального захисту платнику податку. ДПС пояснила, що  первинна профспілкова організація не є роботодавцем, а її члени – не є її працівниками, а тому вартість засобів індивідуального захисту зараховується до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податків як додаткове благо та оподатковується податком на доходи фізичних осіб і військовим збором на загальних підставах, за умови, що зазначений дохід одержує безпосередньо конкретний платник податків.

 

Як шукати в продукті/модулі

ІПС:Загальне законодавство

Пошук за іменем файла

IPK16071

 

 

 

 

 

DG200023

 

BZ012339

EA013667

FZ002168

ZN045655

 

 

 

 

 

 

EA013669

SB080798

Індивідуальна податкова консультація від 19.08.2020 № 3464/ІПК/99-00-04-05-03-06,

«Щодо оподаткування податком на доходи фізичних осіб і військовим збором доходу, отриманого фізичною особою у вигляді вартості захисних масок»

 

Витрати на захист працівників та клієнтів від коронавірусу: облік й оподаткування»

Антисептики та ЗІЗ: налаштовуємо виробництво та продаж

Відповідальність за порушення під час карантину

Корпоративна соціальна відповідальність: весняні кейси

Запитання-відповідь від 17.07.2020 ,

«Чи здійснюється коригування фінансового результату до оподаткування платником податку на прибуток при наданні благодійної допомоги чи безоплатному перерахуванні (передачі) коштів, товарів (робіт, послуг) ЮО та яке документальне оформлення понесених витрат має бути у надавача такої допомоги?»

Суд vs правила карантину

Оподаткування ПДФО спецодягу та інших засобів індивідуального захисту, якими роботодавець забезпечує працівника

Сфера бізнесу

 

Усі

Розмір бізнесу

 

Усі

 

5. Захист авторських прав в IT

 

Перші електронно-обчислювальні машини та прототипи комп'ютерів з'явилися в середині ХХ століття, і їх було так мало, що програми для них писали індивідуально. Не було сенсу їх копіювати, тому що комп'ютери були не в багатьох і вони підходили не під кожну машину, тож і не було потреби їх захищати авторським правом. Але згодом, коли інформаційні технології стали невід'ємною частиною повсякденного життя, постало питання про захист прав на комп'ютерні програми й авторський контент.

 

Згідно з Бернською конвенцією про охорону літературних і художніх творів комп'ютерна програма захищена авторським правом як літературний твір. Чому так? Є кілька варіантів. По-перше, на відміну від патентного права, авторське право на твір не має територіального обмеження й виникає в усіх країнах, що підписали Бернську конвенцію, автоматично без жодних формальностей із моменту його створення й має найдовший строк правової охорони. А по-друге, формально комп'ютерна програма – це текст, написаний програмістами, який схожий на літературний твір.

 

Варто взяти до уваги, що є кілька варіантів правової охорони комп'ютерної програми, і вибір залежить від форми її використання та цілей захисту. Наприклад, якщо ви продаєте програмне забезпечення, то за загальноприйнятими правилами початковий код комп'ютерної програми захищено як об'єкт авторського права, що убезпечить її від незаконного копіювання. Але якщо на ринок виходитиме обладнання, що працює на основі оригінального програмного забезпечення, то доцільніше буде одержати патент на винахід. У США є можливість захисту комп'ютерної програми як винаходу, якщо вона є частиною предмета матеріального світу. Подати на реєстрацію, за умови відповідності всім критеріям патентоспроможності, можна принцип, метод, алгоритм роботи софту. Головною перевагою патентування є те, що можна захистити не буквальне вираження програми за допомогою певної мови програмування, а її практичну реалізацію й основну ідею.

 

Дуже важливим аспектом в IT-індустрії є передання прав інтелектуальної власності від розробника до замовника.

 

Більш детально про нюанси захисту власників авторських прав і розробку стратегії захисту від конкурентів і порушників читайте в матеріалах видання ЮРИСТ&ЗАКОН № 35 від 24.09.2020

 

Як шукати в продукті/модулі

ІПС: Загальне законодавство

ЮРИСТ&ЗАКОН № 35 від 24.09.2020

Пошук за іменем файла

ЕА014137

ЕА014132

ЕА014133

ЕА014134

 

ЕА014138

 

ЕА014139

EA014028

EA013903

EA013901

EA013931

Захист авторських прав в IT

Свобода інформації та інформаційна безпека

Форми захисту авторського права

Право інтелектуальної власності на комерційне найменування та як його захистити

Торговельна марка як зброя і щит в спорах за домени  та мобільні додатки

Інтелектуальна власність та Інтернет

Трудовий договір із програмістом: специфіка та кейси

Правові аспекти EdTech-проєктів

Судові спори у сфері інтелектуальної власності

Реєстрація та захист авторських прав в Україні

Пошук одним рядком

 

Сфера бізнесу

 

Усі

Розмір бізнесу

 

Усі

 

6. Борги з аліментів у спадщину: позиція ВС

Прийняти спадщину – нібито нічого складного, звичайна процедура, але в кожному конкретному випадку криється якась заковика. Наприклад, на перший погляд, просте запитання: що можна отримати у спадщину? У спадщину можна отримати земельну ділянку, нерухомість, корпоративні права, цінні папери та гроші в будь-якій валюті, авторські й суміжні права, та, звісно ж, борги за невиконаними договорами чи кредитами. А як справи щодо боргів з аліментів? Адже такі борги, як аліменти, нерозривно пов'язані з особою спадкодавця, а відповідно, у разі смерті платника аліментів зобов'язання щодо їх сплати припиняється і не входить до складу спадщини.

 

Слід звернути увагу, що більша частина судових рішень, прийнятих у спорах про стягнення заборгованості з аліментів зі спадкоємця, зводяться до того, що такі вимоги незаконні й не підлягають задоволенню. Приміром, рішення від 04.04.2018 № 564/2588/17, від 24.02.2015 № 569/10592/14-ц, постанова від 21.05.2018 № 642/5259/17 або ухвала ВССУ 26.08.2016 № 522/17288/14-ц.

 

ВС КЦС постановою № 199/5826/16-ц, 61-20217св19 нагадав судам, що спадкоємець зобов'язаний сплатити борг спадкодавця з аліментів у межах вартості отриманої спадщини. Важливо те, що після смерті платника аліментів до спадкоємця переходить обов'язок сплатити саме борг з невиплачених аліментів, а не обов'язок зі сплати аліментів.

 

Детальний аналіз у статті видання ЮРИСТ&ЗАКОН Борги з аліментів у спадщину: позиція ВС.

 

Як шукати в продукті/модулі

ІПС: Ситуації

ЮРИСТ&ЗАКОН № 35 від 24.09.2020

Пошук за іменем файла

ЕА014140

SI110509

 

SB090328

BZ012340

EA014021

DG200048

 

Борги з аліментів у спадщину: позиція

Стягнення аліментів на дитину за минулий час та заборгованості за аліментами

Відповідальність за порушення порядку сплати аліментів

Не вистачає зарплати для відрахування аліментів – як бути

Роз'яснення тижня: ВС про розподіл майна подружжя

Банкрутство: реструктуризація боргів фізичної особи

Пошук одним рядком

 

Сфера бізнесу

 

Усі

Розмір бізнесу

 

Усі