Корпорація МЕРЕЖА
Інф. бюлетень від 09.09.2020р.

09.09.2020 – 15.09.2020

КЕРІВНИКОВІ

1. Врегулювання умов віддаленої та дистанційної роботи

Зареєстровано законопроект, яким пропонують врегулювати віддалену роботу та усунути правові колізії при застосуванні дистанційної (надомної) роботи та гнучкого режиму робочого часу.

 

Основні ключові положення законопроекту:

  • запровадження двох самостійних видів (форм) роботи - дистанційної та надомної;
  • право роботодавця при укладенні трудового договору про дистанційну або надомну роботу отримувати відомості про місце проживання або інше місце за її вибором, де буде виконуватись трудова функція (з метою належного оформлення працівника на дистанційну роботу);
  • забезпечення можливості ознайомлення працівника з правилами внутрішнього трудового розпорядку, колективним договором, локальними нормативними актами роботодавця, повідомленнями та іншими документами, з якими працівник має бути ознайомлений у письмовій формі, шляхом обміну електронними документами;
  • забезпечення можливості дистанційного ознайомлення працівника з вимогами щодо охорони праці шляхом використання сучасних інформаційно-комунікаційних технологій, зокрема відеозв'язку;
  • забезпечення можливості працівника поєднувати дистанційну роботу з виконанням роботи в звичайному режимі на робочих місцях у приміщеннях чи на території роботодавця;
  • покладення на власника або уповноважений ним орган зобов'язань щодо забезпечення безпечних і нешкідливих умов праці на робочих місцях на території і у приміщеннях власника.

 

Також пропонується врегулювати окремі питання гнучкого робочого часу.

Проектом пропонується чітко визначити, яка робота є надомною, а яка дистанційною.

На час загрози поширення епідемії, пандемії, необхідності самоізоляції працівника у випадках, встановлених законодавством та/або на час загрози військового, техногенного, природного чи іншого характеру умова про надомну або дистанційну роботу може встановлюватися у наказі (розпорядженні) власника або уповноваженого ним органу без обов'язкового укладення трудового договору про дистанційну або надомну роботу у письмовій формі.

Як шукати в продукті/модулі

ІПС/Законопроекти

Пошук за реквізитами /іменем файла

JI03083I

Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо удосконалення правового регулювання дистанційної роботи від 03.09.2020 р. N 4051

Сфера бізнесу

 

Усі

Розмір бізнесу

 

Усі

 

2. Адаптивний карантин продовжено до 31 жовтня

Уряд прийняв рішення про продовження карантину в Україні до 31 жовтня.

Так, зокрема, передбачено нову заборону для «зеленої» зони. Зокрема, заборонено проведення концертів (крім тих, які проводяться закладами культури, для яких концертна діяльність протягом останнього року є основним видом діяльності), дискотек, робота розважальних закладів (нічних клубів), діяльність закладів громадського харчування з організацією дозвілля (ресторанів, кафе, барів, закусочних, їдалень, кафетеріїв, буфетів тощо).

Для «жовтої» зони оновлено одну з заборон. Зокрема, на територіях «жовтої» зони забороняється робота після 24-ї та до 7-ї години суб’єктів господарювання з надання послуг громадського харчування без організації дозвілля (ресторанів, кафе, барів, закусочних, їдалень, кафетеріїв, буфетів тощо), крім діяльності з надання послуг громадського харчування із здійсненням адресної доставки замовлень та замовлень на винос. Така заборона буде діяти й в «помаранчевій» та «червоній» зонах карантину.

Крім того, для «жовтої» зони виключено таку заборону як проведення масових заходів в закладах громадського харчування у кількості більш як 20 осіб та більше однієї особи на 10 кв. метрів.

Як шукати в продукті/модулі

ІПС:Законодавство

Пошук за іменем файла

KP200760

Про внесення змін до деяких актів Кабінету Міністрів України від 26 серпня 2020 р. № 760

Сфера бізнесу

 

Усі

Розмір бізнесу

 

Усі

 

БУХГАЛТЕРОВІ

3. Зміна директора: що потрібно врахувати

Законодавством чітко не прописано порядку заміни керівника підприємства, а деякі нормативно-правові акти, що регулюють трудові відносини із цих питань, досить застарілі (деякі з них ще із часів УРСР), проте їх усе ще застосовують.

І якщо у разі тимчасової заміни чи зміни головбуха усе більш–менш зрозуміло, то з директором усе не так просто. А ще для підтвердження повноважень виконувача обов'язків доцільно внести відповідні зміни до ЄДР і подбати про КЕП – детальніше у статті БУХГАЛТЕР&ЗАКОН.

Як шукати в продукті/модулі

БУХГАЛТЕР&ЗАКОН від

Пошук за іменем файла

BZ012573

Зміна директора на підприємстві: алгоритм дій

Пошук одним рядком

Зміна директора

Сфера бізнесу

 

Усі

Розмір бізнесу

 

Усі

 

4. Як допомога по частковому безробіттю на період карантину впливає на розрахунок лікарняних та відпускних

Пунктом 3.2 Інструкції № 5 визначено, що допомога по частковому безробіттю відноситься до інших виплат, що не належать до фонду оплати праці.

Зважаючи на викладене, у випадку обчислення середньоденної заробітної плати, коли до розрахункового періоду входять місяці, у яких застрахована особа перебувала частково безробітною й отримувала допомогу по частковому безробіттю, така допомога не включається до суми заробітної плати, з якої обчислюють середню заробітну платуВодночас кількість календарних днів зайнятості (період перебування в трудових відносинах) не зменшується на дні часткового безробіття, оскільки воно не належить до поважних причин.

Не враховують суму допомоги по частковому безробіттю на період карантину й під час обчислення відпускних.

Як шукати в продукті/модулі

ІНТЕРБУХ

Пошук за реквізитами/ іменем файла

 

https://interbuh.com.ua/ua/documents/ib/10423/139906

https://interbuh.com.ua/ua/documents/ib/10420/139901

Пошук одним рядком

допомога по частковому безробіттю, відпустки, лікарняні

Сфера бізнесу

 

Усі

Розмір бізнесу

 

Усі

 

5. Мінімальна зарплата з 1 вересня  - 5 тис. грн

Президент України підписав Закон України "Про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2020 рік" від 25.08.2020 р. № 822-ІХ.

Отже, 1 вересня 2020 року мінімальна зарплата збільшується до 5 тис. грн на місяць.

Одночасно із цим Законом запрацювала постанова Кабінету Міністрів України "Про підвищення оплати праці працівників установ, закладів та організацій бюджетної сфери" від 26.08.2020 р. № 750 - посадовий оклад (тарифна ставка) працівника 1-ого розряду із 1 вересня 2020 року складає 2225 грн.

 

Важливо ! З 1 вересня 2020 року не змінюються:

  • єдиний податок для платників груп 1 та 2;
  • податок на нерухоме майно;
  • збір за паркування авто;
  • транспортний податок;
  • туристичний збір.

 

Проте з 1 вересня змінився розмір ЄСВ для підприємців.

Максимальна сума ЄСВ, яку необхідно сплатити самозайнятим особам, із 01.09.2020 р. складе 16 500 грн (75000 грн х 22%), а мінімальна сума – 1100 грн (5000 грн х 22%).

Розлогіше про те, на які показники вплине підвищення мінімальної зарплати читайте у статті "Із 1 вересня зростає мінімальна зарплата: які показники зміняться". Також корисними будуть матеріали модуля  Довідники.

 

Як шукати в продукті/модулі

ІПС: Загальне законодавство, Довідники

Пошук за реквізитами/ іменем файла

t200822

 

dg200066

SH000004

SH000423

 

 

SH000426

SH000188

SH000479

 

SH000369

Про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2020 рік" від 25.08.2020 р. № 822-ІХ.

Із 1 вересня зростає мінімальна зарплата: які показники зміняться

Розмір мінімальної заробітної плати у 2020 році

Максимальний розмір заробітної плати, з якої сплачується єдиний соціальний внесок у 2020 році

Мінімальний розмір єдиного внеску на загальнообов'язкове державне страхування деяких категорій застрахованих осіб у 2020 році

Відповідальність за порушення законодавства про працю

Критерії для суб’єктів господарювання, які можуть обрати спрощену систему оподаткування, обліку та звітності 

Застосування мінімальної заробітної плати

Пошук одним рядком

Мінімальна зарплата

Сфера бізнесу

 

Усі

Розмір бізнесу

 

Усі

 

 

ЮРИСТОВІ

 

6. Аванс & завдаток: як не втратити гроші?

Завдаток й аванс мають різну природу, а тому, сплачуючи наперед кошти, варто уважно ставитися до такої передоплати. Адже може скластися ситуація, що повернути кошти в разі відмови від угоди Ви не зможете. Обираючи способи оплати під час укладання договору купівлі-продажу, потрібно чітко з'ясувати природу завдатку й авансу. Для початку необхідно усвідомлювати, що завдаток є одним із видів забезпечення виконання зобов'язання.

 

Принциповою відмінністю завдатку від авансу є те, що аванс підлягає поверненню покупцеві в будь-якому разі, незважаючи на те, із чиєї вини відбулося невиконання зобов'язання. Тому для Вас, очевидно, вигідніше буде сплатити аванс, а в разі чого – безперешкодно відмовитися від угоди щодо купівлі офісного приміщення. Із завдатком ситуація інакша. Адже якщо порушення сталося з вини покупця, то завдаток залишається у продавця. Якщо ж навпаки – то продавець буде зобов'язаний повернути боржникові завдаток і додатково сплатити суму в розмірі завдатку або його вартості. Крім того, сторона, винна в порушенні зобов'язання, має відшкодувати другій стороні збитки в сумі, на яку вони перевищують розмір (вартість) завдатку, якщо інше не встановлено договором.

 

Як шукати в продукті/модулі

ІПС:Загальне законодавство, ЮРИСТ&ЗАКОН від 03.09.2020 № 32, Ситуації для юриста

Пошук за реквізитами/іменем файла

EA014076

EA013988

EA013509

SB090431

Аванс & завдаток: як не втратити гроші? З'ясовуємо нюанси

Бізнес vs аудит

Основні аспекти забезпечення виконання зобов'язань

Продаж запасів

Сфера бізнесу

 

Усі

Розмір бізнесу

 

Усі

 

7. Практика ЄСПЛ та принципи, застосовані в національних судових спорах

Нині в Україні складно уявити судове рішення апеляційної чи касаційної інстанції без цитування рішень Європейського суду з прав людини (далі – ЄСПЛ, Суд). А втім, хоч практика ЄСПЛ і справляє істотний вплив на основоположні принципи українського судочинства, суперечки про обов'язковість його рішень тривають і досі.

 

Чи обов'язкові рішення ЄСПЛ?

Питання про те, які саме рішення ЄСПЛ потрібно використовувати, лунає чи ненайчастіше. Так, скажімо, рішення ЄСПЛ, у яких Україна не була стороною процесу, здебільшого не перекладено офіційно українською мовою, а тому і автентичність перекладу, і, відповідно, самі правові позиції, які надалі застосовують суди, часто-густо піддаються сумніву. З іншого боку, відповідно до Закону України "Про виконання рішень та застосування практики Європейського суду з прав людини" під час розгляду справ суди застосовують Конвенцію про захист прав людини і основоположних свобод (далі – Конвенція) та практику ЄСПЛ як джерело права. У цьому Законі не уточнено, які конкретно рішення ЄСПЛ потрібно застосовувати як джерело права, а отже за загальним правилом застосуванню підлягає вся практика Суду.

 

Як шукати в продукті/модулі

ІПС: Загальне законодавство, ЮРИСТ&ЗАКОН від 03.09.2020 № 32, видання ВІСТНИК МСФЗ від 19.09.2017 № 9

Пошук за іменем файла

EA014084

EA012078

EA010830

 

EA014081

FZ001316

 

Практика ЄСПЛ та принципи, застосовані в національних судових спорах

Борітеся – поборете, вам практика ЄСПЛ помагає..

Право на вільне вираження поглядів vs захист авторитету судової влади: практика ЄСПЛ і ситуація в Україні

Застосування в суді практики Європейського суду з прав людини

Ведення бізнесу в Україні крізь призму практики ЄСПЛ

Сфера бізнесу

 

Усі

Розмір бізнесу

 

Усі