Корпорація МЕРЕЖА
Інф. бюлетень від 01.09.2020р.

01.09 – 08.09.2020

КЕРІВНИКОВІ

Адаптивний карантин продовжено до 31 жовтня

26 серпня на черговому засіданні Уряд ухвалив рішення про продовження карантину в Україні до 31 жовтня (включно). Постанова № 760 набрала чинності 29.08.2020.

Так, передбачено нову заборону для "зеленої" зони. Зокрема, за новим пп. 3 п. 11 Постанови № 641 заборонено проведення концертів (крім тих, що проводять заклади культури, для яких концертна діяльність протягом останнього року є основним видом діяльності), дискотек, роботу розважальних закладів (нічних клубів), діяльність закладів громадського харчування з організацією дозвілля (ресторанів, кафе, барів, закусочних, їдалень, кафетеріїв, буфетів тощо).

Для "жовтої" зони оновлено одну із заборон. Зокрема, на територіях "жовтої" зони заборонено роботу після 24-ї та до 7-ї години суб'єктів господарювання з надання послуг громадського харчування без організації дозвілля (ресторанів, кафе, барів, закусочних, їдалень, кафетеріїв, буфетів тощо), крім діяльності з надання послуг громадського харчування із здійсненням адресної доставки замовлень і замовлень на винос. Це встановлено новою редакцією пп. 3 п. 12 Постанови № 641. Така заборона діятиме також у "помаранчевій" і "червоній" зонах карантину.

Крім того, для "жовтої" зони виключено таку заборону, як проведення масових заходів у закладах громадського харчування в кількості більше як 20 осіб і більше ніж одна особа на 10 кв. м.

 

Як шукати в продукті/модулі

ІПС: Законодавство

Пошук за іменем файла

KP200760

Про внесення змін до деяких актів Кабінету Міністрів України

Сфера бізнесу

 

Усі

Розмір бізнесу

 

Усі

 

 

1. Увага! Розширено права ДПС

Набрали чинності зміни, передбачені Постановою № 643, якими відкориговано норми Положення про Державну податкову службу України.

Відповідно до змін ДПС для виконання покладених на неї завдань, крім усього іншого, має право також:

  • аналізувати фінансовий стан платника, що має податковий борг, та стан забезпечення такого боргу заставою;
  • користуватися в службових справах засобами зв'язку, що належать платникам (з їх дозволу);
  • залучати в разі потреби фахівців, експертів і перекладачів, застосовувати під час здійснення податковим керуючим повноважень, визначених ПКУ, фотозйомку та відеозапис;
  • одержувати безоплатно для ведення ЄРПН, ЄРАН, формування інформаційного фонду Державного реєстру фізичних осіб – платників податків від платників податків, а також Нацбанку та його установ необхідні відомості про суми доходів, виплачених фізособам, та утриманих із них податків, зборів, платежів; від органів, уповноважених проводити державну реєстрацію суб'єктів, видавати ліцензії на провадження видів господарської діяльності, що підлягають ліцензуванню відповідно до закону, – про державну реєстрацію та видачу ліцензій суб'єктам господарської діяльності; від органів, що здійснюють реєстрацію фізичних осіб, – про громадян, які прибули на проживання до відповідного населеного пункту чи вибули з нього; від органів державної реєстрації актів цивільного стану – про фізичних осіб, які померли; а також одержувати безоплатно інформацію, необхідну для забезпечення реєстрації та обліку платників податків, об'єктів оподаткування та об'єктів, пов'язаних з оподаткуванням;
  • безоплатно одержувати від органів статистики дані, необхідні для використання під час проведення аналізу фінансово-господарської діяльності підприємств, установ, організацій усіх форм власності;
  • надавати відповідно до закону інформацію з Державного реєстру фізичних осіб – платників податків та реєстру страхувальників органам державної влади, Пенсійному фонду та фондам загальнообов'язкового державного соціального страхування;
  • одержувати безоплатно від органів, що забезпечують ведення відповідних державних реєстрів (кадастрів), інформацію, необхідну для здійснення повноважень контролюючими органами щодо забезпечення погашення податкового боргу платника, у встановленому законом порядку;
  • приймати рішення про зміну основного та неосновного місця обліку великих платників податків, зняття їх з обліку та переведення до територіального органу ДПС, що здійснює податкове супроводження великих платників податків (їх структурних підрозділів), та інших територіальних органів ДПС;
  • під час проведення перевірки та розгляду результатів перевірки отримувати письмові пояснення від посадових (службових) осіб із питань, що стосуються предмета перевірки, та їх документальне підтвердження, зокрема щодо провадження особою господарської діяльності без державної реєстрації;
  • одержувати пояснення від роботодавців і/або їх працівників, та/або осіб, працю яких використовують без документального оформлення, під час проведення перевірок стану дотримання роботодавцем законодавства щодо укладення трудового договору, оформлення трудових відносин із працівниками (найманими особами), дотримання податковим агентом податкового законодавства стосовно оподаткування виплаченої (нарахованої) найманим особам (зокрема, без документального оформлення) заробітної плати, пасивних доходів, додаткових благ, інших виплат і відшкодувань, що підлягають оподаткуванню, зокрема внаслідок неукладення платником податків трудових договорів із найманими особами згідно із законом.

 

Як шукати в продукті/модулі

ІПС: Законодавство

Пошук за іменем файла

kp200643

Про внесення змін до Положення про Державну податкову службу України

Сфера бізнесу

 

Усі

Розмір бізнесу

 

Усі

 

 

БУХГАЛТЕРОВІ

Закриття філії

 

Коронакриза так чи інакше іноді змушує бізнес, зокрема, добровільно закривати свої філії.

Процес ліквідації філії не регламентовано законодавством. Тому зазвичай порядок створення та закриття філій (відокремлених підрозділів) прописують у положенні про філію (відокремлений підрозділ).

Типово рішення про закриття філії ухвалює власник (власники) або вповноважені ним (ними) органи.

Оформлюють рішення, відповідно, протоколом – якщо приймали загальні збори або ж наказом – якщо вповноважений орган ухвалював рішення про закриття.

У такому документі зазначають строки й порядок ліквідації філії та заходи, які для цього потрібні. Якщо в положенні про філію прописували процедуру ліквідації (закриття) філії – дотримуються її.

Розлогіше про саму процедуру закриття філії та обліково-податкові наслідки дізнаєтеся зі статті ІНТЕРБУХ "Закриття філії: процедура, облік, податки".

 

Як шукати в продукті/модулі

ІНТЕРБУХ

Пошук за іменем файла

 

https://interbuh.com.ua/ua/documents/ib/10405/139789

Пошук одним рядком

Закриття філії

Сфера бізнесу

 

Усі

Розмір бізнесу

 

Усі

 

 

Мінімальна зарплата 5 тис. грн із 1 вересня

Президент України підписав Закон України "Про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2020 рік" від 25.08.2020 р. № 822-ІХ. Наразі тексту Закону немає.

Отже, 1 вересня 2020 року мінімальна зарплата збільшується до 5 тис. грн на місяць. Див. довідник SH000004.

Одночасно із цим Законом запрацює постанова Кабміну "Про підвищення оплати праці працівників установ, закладів та організацій бюджетної сфери" від 26.08.2020 р. № 750. Посадовий оклад (тарифна ставка) працівника 1-го розряду з 1 вересня 2020 року становитиме 2225 грн.

Зростання мінімальної зарплати з 1 вересня потягне за собою збільшення, зокрема:

– величини бази нарахування ЄСВ; SH000423

– мінімального розміру ЄСВ (у тому числі й для ФОП); SH000426

– розміру штрафів за порушення законодавства про працю; SH000188

– розміру єдиного податку для ІІ групи (з 1 січня 2021 року) SH000479.

Залишатися в курсі актуальних соціальних стандартів на 2020 рік допоможе однойменний матеріал видання "Відомості бухгалтера" gb009182.

Дізнатися, на які показники впливає мінімальна заробітна плата, можна в довіднику "Застосування мінімальної заробітної плати" SH000369.

 

Як шукати в продукті/модулі

ІПС, Довідники

Пошук за іменем файла

 

SH000004

SH000423

SH000426

SH000188

SH000479

gb009182

SH000369

Пошук одним рядком

Мінімальна зарплата

Сфера бізнесу

 

Усі

Розмір бізнесу

 

Усі

 

 

ЮРИСТОВІ

 

 

5. Нюанси оподаткування доходу в разі дарування корпоративних прав

 

Державна податкова служба в індивідуальній податковій консультації роз'яснила нюанси оподаткування доходу від дарування корпоративних прав.

Так, податкова зробила такі висновки:

Щодо податкових наслідків, які виникають у фізичної особи в разі дарування корпоративних прав іншій фізичній особі – дохід у вигляді вартості отриманого в дарунок майна платником податку, який не є членом сім'ї дарувальника першого та другого ступеня споріднення, оподатковують податком на доходи фізичних осіб і військовим збором на загальних підставах.

Щодо визначення бази оподаткування податком на доходи фізичних осіб доходу за договором дарування – дохід у вигляді вартості отриманого в дарунок майна (кошти, майно, майнові чи немайнові права) у межах, що підлягає оподаткуванню, зазначають у річній податковій декларації, крім обдаровуваних резидентів, які отримали в дарунок об'єкти, що оподатковують за нульовою ставкою податку на доходи фізичних осіб, а також тих резидентів, які сплатили податок до нотаріального оформлення об'єктів дарування.

Щодо проведення для цілей оподаткування експертної оцінки корпоративних прав (частки у статутному капіталі) – оцінку майна проводять у випадках, установлених законодавством України, міжнародними угодами, на підставі договору, а також на вимогу однієї із сторін угоди та за згодою сторін. Проведення оцінки майна є обов'язковим, зокрема з метою оподаткування майна згідно із законом, крім випадків визначення розміру податку в разі спадкування власності, вартість якої оподатковують за нульовою ставкою.

 

Як шукати в продукті/модулі

ІПС: Загальне законодавство

Пошук за іменем файла

IPK15725

 

 

EA013987

 

EA013980

EA013985

SB090035

 

 

SB081511

ІПК № 3237/ІПК/99-00-04-05-03-06 "Щодо оподаткування доходу при даруванні корпоративних прав (частки у статутному капіталі товариства)"

Право власності на корпоративні права – які в рейдерів варіанти?

Перехід права власності на корпоративні права

Корпоративне шахрайство: превентивні заходи

Оподаткування ПДФО доходу, отриманого платником податку в результаті прийняття ним у спадщину чи дарунок коштів, майна, майнових або немайнових прав

Оподаткування ПДФО інвестиційного прибутку

Сфера бізнесу

 

Усі

Розмір бізнесу

 

Усі

 

6. Спірні питання, що виникають під час призначення податкової перевірки. Нова судова практика ВС

 

Усім відомо, що сьогодні на території України діє карантин для запобігання поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19). Через це було внесено зміни до Податкового кодексу України (далі – ПК України) і встановлено п. 522 підрозд. 10 Перехідних положень ПК України мораторій на проведення документальних і фактичних перевірок на період із 18 березня 2020 року до останнього календарного дня місяця (включно), у якому завершується дія карантину, установленого Кабінетом Міністрів України на всій території України.

 

Водночас варто зазначити, що цим пунктом передбачено низку винятків, за яких мораторій на проведення перевірок не діє. Зокрема, це стосується документальних позапланових перевірок, які проводять на звернення платника податків; документальних позапланових перевірок із підстав, визначених пп. 78.1.7 та 78.1.8 п. 78.1 ст. 78 ПК України; фактичних перевірок у частині порушення вимог законодавства щодо: обліку, ліцензування, виробництва, зберігання, транспортування та обігу пального, спирту етилового, алкогольних напоїв і тютюнових виробів; цільового використання пального та спирту етилового платниками податків; обладнання акцизних складів витратомірами-лічильниками та/або рівнемірами-лічильниками; здійснення функцій, визначених законодавством у сфері виробництва й обігу спирту етилового, алкогольних напоїв і тютюнових виробів, пального, з підстав, визначених пп. 80.2.2, 80.2.3 та 80.2.5 п. 80.2 ст. 80 ПК України.

 

Тобто перевірки все-таки проводять, та й, зрештою, карантин усе ж колись закінчиться. Тому в статті видання ЮРИСТ&ЗАКОН "Спірні питання, що виникають під час призначення податкової перевірки. Нова судова практика ВС" ЕА014054 розглянуто найбільш спірні та проблемні питання, які виникають у разі проведення перевірок та оскарження результатів їх проведення.

 

Як шукати в продукті/модулі

ІПС: Загальне законодавство

ЮРИСТ&ЗАКОН № 31 від 21.08.2020

Пошук за іменем файла

EA014054

 

EA010767

 

EA012726

EA014056

SB110252

SB100003

FZ002143

Спірні питання, що виникають під час призначення податкової перевірки. Нова судова практика ВС

Щодо оскарження ухвали слідчого судді про призначення позапланової податкової перевірки

Практика Верховного Суду: призначення податкових перевірок

Зміни порядку проведення податкових перевірок

Податковий керуючий

Карантин-2020: що потрібно знати бухгалтеру

Застосування економічних експертиз у податкових спорах: правила побудови лінії захисту платника

Пошук одним рядком

 

Сфера бізнесу

 

Усі

Розмір бізнесу

 

Усі