Корпорація МЕРЕЖА
Інф. бюлетень від 25.08.2020р.

26.08 –  01.09.2020

КЕРІВНИКОВІ

1. Увага! Розширено права ДПС

Набрали чинності зміни, передбачені постановою Кабміну № 643, якими відкориговані норми Положення про Державну податкову службу України.

Відповідно до змін ДПС для виконання покладених на неї завдань, крім іншого, має право також:

  • аналізувати фінансовий стан платника, що має податковий борг, та стан забезпечення такого боргу заставою;
  • користуватися у службових справах засобами зв'язку, що належать платникам (з їх дозволу);
  • залучати у разі потреби фахівців, експертів та перекладачів, застосовувати під час здійснення податковим керуючим повноважень, визначених ПКУ, фотозйомку та відеозапис;
  • одержувати безоплатно для ведення ЄРПН, ЄРАН, формування інформаційного фонду Державного реєстру фізичних осіб - платників податків від платників податків, а також Нацбанку та його установ необхідні відомості про суми доходів, виплачених фізособам, та утриманих з них податків, зборів, платежів; від органів, уповноважених проводити державну реєстрацію суб'єктів, видавати ліцензії на провадження видів господарської діяльності, що підлягають ліцензуванню відповідно до закону, - про державну реєстрацію та видачу ліцензій суб'єктам господарської діяльності; від органів, що здійснюють реєстрацію фізичних осіб, - про громадян, які прибули на проживання до відповідного населеного пункту чи вибули з нього; від органів державної реєстрації актів цивільного стану - про фізичних осіб, які померли; а також одержувати безоплатно інформацію, необхідну для забезпечення реєстрації та обліку платників податків, об'єктів оподаткування та об'єктів, пов'язаних з оподаткуванням;
  • безоплатно одержувати від органів статистики дані, необхідні для використання під час проведення аналізу фінансово-господарської діяльності підприємств, установ, організацій усіх форм власності;
  • надавати відповідно до закону інформацію з Державного реєстру фізичних осіб - платників податків та реєстру страхувальників органам державної влади, Пенсійному фонду та фондам загальнообов'язкового державного соціального страхування;
  • одержувати безоплатно від органів, що забезпечують ведення відповідних державних реєстрів (кадастрів), інформацію, необхідну для здійснення повноважень контролюючими органами щодо забезпечення погашення податкового боргу платника, у встановленому законом порядку;
  • приймати рішення про зміну основного та неосновного місця обліку великих платників податків, зняття їх з обліку та переведення до територіального органу ДПС, що здійснює податкове супроводження великих платників податків (їх структурних підрозділів), та інших територіальних органів ДПС;
  • під час проведення перевірки та розгляду результатів перевірки отримувати письмові пояснення від посадових (службових) осіб з питань, що стосуються предмета перевірки, та їх документальне підтвердження, зокрема щодо провадження особою господарської діяльності без державної реєстрації;
  • одержувати пояснення від роботодавців та/або їх працівників, та/або осіб, праця яких використовується без документального оформлення, під час проведення перевірок стану дотримання роботодавцем законодавства щодо укладення трудового договору, оформлення трудових відносин з працівниками (найманими особами), дотримання податковим агентом податкового законодавства щодо оподаткування виплаченої (нарахованої) найманим особам (зокрема без документального оформлення) заробітної плати, пасивних доходів, додаткових благ, інших виплат та відшкодувань, що підлягають оподаткуванню, зокрема внаслідок неукладення платником податків трудових договорів з найманими особами згідно із законом.

 

Як шукати в продукті/модулі

ІПС:Законодавство

Пошук за іменем файла

kp200643

Про внесення змін до Положення про Державну податкову службу України

Сфера бізнесу

 

Усі

Розмір бізнесу

 

Усі

 

2. Нові зміни до Податкового кодексу

Президент Володимир Зеленський підписав Закон № 786-ІХ "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо функціонування електронного кабінету та спрощення роботи фізичних осіб - підприємців", який Верховна Рада ухвалила 14 липня 2020 року (законопроект № 2524).  Частина норм набрала чинності 08.08.2020 р.

Закон передбачає спрощення ведення обліку для фізичних осіб - підприємців, доступу до електронного кабінету платника податків та розширення його функціоналу.

Зокрема, документ передбачає скасування обов'язкової реєстрації книги обліку доходів для ФОП. Фізичним особам - підприємцям І-ІІІ груп на спрощеній системі оподаткування можна буде вести облік у будь-якій зручній формі - паперовій чи електронній - із зазначенням суми доходу за місяць. Фізичні особи - підприємці на загальній системі зможуть вести облік також у паперовому або електронному вигляді, але за типовою формою, визначеною Міністерством фінансів. Ця норма набирає чинності з 01.01.2021 р.

Крім того, Закон скасовує договір про визнання електронних документів для реєстрації в електронному кабінеті платника податків та передбачає, що в електронному кабінеті відображатимуться податкові повідомлення. Тут частина норм набрала чинності 08.08.2020, а частина набирає  07.11.2020 р.

Внесено зміни  до Податкового кодексу щодо процедури проведення перевірок. Виключено норми, які надавали право контролюючим органам при перевірці оформлення працівників опитувати їх та роботодавців про виплачені пасивні доходи та інші додаткові блага та відшкодування.

На період дії карантину контролюючим органам надано право проводити документальні позапланові перевірки за зверненнями платника податків.

Для платників ПДВ, які сплачують ЄП та застосують квартальний звітний період, першим місячним звітним періодом визначено липень 2020 року.

Також зменшено розмір штрафів за порушення платниками ПДВ граничного строку для реєстрації податкових накладних та/або розрахунків коригування до таких податкових накладних в ЄРПН:

  •  у разі відсутності реєстрації – 2,5 % (було 5 %) від обсягу постачання без ПДВ, але не більше 1700 гривень (було 3 400 гривень);
  •  у разі несвоєчасної реєстрації – 1 % (було 2 %) від обсягу постачання без ПДВ, але не більше  510 гривень (було 1 020 гривень).

 

 

Як шукати в продукті/модулі

ІПС:Законодавство, БУХГАЛТЕР&ЗАКОН, ІНТЕРБУХ

Пошук за іменем файла

T200786

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо функціонування електронного кабінету та спрощення роботи фізичних осіб – підприємців

BZ012537

BZ012544

BZ012545

BZ012546

BZ012547

BZ012548

BZ012549

https://interbuh.com.ua/ua/documents/ib/10381/139672

 

Сфера бізнесу

 

Усі

Розмір бізнесу

 

Усі

 

БУХГАЛТЕРОВІ

3. Зміни до Інструкції № 449: краще пізно, аніж ніколи

Наказом Мінфіну "Про затвердження Змін до Інструкції про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування" від 10.06.2020 р. № 283 унесені міни до Інструкції № 449. Він набрав чинності 21.08.2020 р.

Так, зокрема, відтепер у п.6 розділу ІІІ визначено, що не лише юрособи, а й фізичні особи – підприємці сплачують ЄСВ у  розмірі 8,41 % від доходів, нарахованих працівникам з інвалідністю, а саме від суми:

¨           заробітної плати за видами виплат, які включають основну та додаткову заробітну плату, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, у тому числі в натуральній формі, що визначаються відповідно до Закону № 108

¨           оплати перших п'яти днів тимчасової непрацездатності, що здійснюється за рахунок коштів роботодавця;

¨           допомоги з тимчасової непрацездатності, допомоги у зв'язку з вагітністю та пологами.

Отже внесення згаданих змін до Інструкції № 449 носить суто формальний характер, адже приватні підприємці вже другий рік нараховують ЄСВ у таких випадках саме у розмірі 8,41 %.

Однак наразі не внесено відповідних змін до Порядку № 435. Тому у Таблиці відповідності кодів категорій застрахованих осіб та кодів бази нарахування і розмірів єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування (додаток 2 до Порядку № 435) як і раніше за кодами категорій застрахованих осіб «2», «36» та «43» (для яких визначено розмір ЄСВ 8,41%) вказуються «Працюючі особи з інвалідністю на підприємствах, в установах і організаціях».

Тобто страхувальники-підприємці не зазначені. Однак до приведення Мінфіном Порядку № 435 у відповідність до положень Закону № 2464, у ФОПів немає іншого виходу, ніж використовувати згадані коди застрахованих осіб при заповненні таблиці 6 форми № Д4.

Також у таблиці 1 форми № Д4 передбачено рядки для відображення нарахувань бази та ЄСВ щодо працівників з інвалідністю лише для роботодавців юридичних осіб, а не для ФОП (див. рядки 2.2 – 2.4, 3.2 - 3.4.1). Але у приватним підприємця нічого не залишається, ніж заповнювати саме ці рядки при застосуванні ЄСВ у розмірі 8,41 %.

Крім того, унесені зміни до Інструкції № 449 щодо сплати ЄСВ:

- стосовно непрацюючого чоловіка (дружини) працівника дипломатичної служби;

- стосовно осіб, яким виплачується допомога у зв’язку із тимчасовою непрацездатністю;

- членами фермерських господарств у разі державної фінансової підтримки

- у разі припинення підприємницької або незалежної професійної діяльності

Розлогіше про усі зміни дізнайтесь із коментаря видання БУХГАЛТЕР&ЗАКОН "Інструкція № 449: чергові зміни із запізненням"

 

Як шукати в продукті/модулі

ІПС,БУХГАЛТЕР&ЗАКОН

Пошук за іменем файла

 

re35041

BZ012564

 

Пошук одним рядком

ЄСВ

Сфера бізнесу

 

Усі

Розмір бізнесу

 

Усі

 

4. Оновлені критерії та вимоги для отримання допомоги по частковому безробіттю.

 

Право на отримання допомоги по частковому безробіттю на період карантину роботодавці отримали після внесення Законом № 540 змін до Закону № 5067. Проте за короткий час існування нових норм до Порядку № 306 неодноразово було внесено принципові зміни.

Тож про всі нюанси отримання допомоги дізнайтесь із видання БУХГАЛТЕР&ЗАКОН і сервісу ІНТЕРБУХ

 

Як шукати в продукті/модулі

БУХГАЛТЕР&ЗАКОН , Інтербух

Пошук за іменем файла

 

BZ012540

BZ012541

https://interbuh.com.ua/ua/documents/ib/10375/138506

https://interbuh.com.ua/ua/documents/ib/10378/138521

 

Пошук одним рядком

допомога по частковому безробіттю

Сфера бізнесу

 

Усі

Розмір бізнесу

 

Усі

 

ЮРИСТОВІ

 

5. Верховний Суд роз'яснив, коли договір оренди землі визнається недійсним

 

Суть справи: позивач (власник земельної ділянки) звернувся до суду з позовом до орендаря про визнання договору оренди землі недійсним. Позов обґрунтовано тим, що договір є недійсним, оскільки не відповідає вимогам чинного законодавства.

Місцевий та апеляційний суди відмовили у задоволенні позову, вказавши на відсутність передбачених законом підстав для визнання спірного договору оренди землі недійсним.

Верховний Суд вказав, що відсутність однієї із істотних умов у договорі оренди землі, передбачених ч. 1 ст. 15 Закону "Про оренду землі"(у редакції, чинній на момент укладення оспорюваного договору), може бути підставою для визнання такого договору недійсним лише у разі встановлення факту порушення, невизнання або оспорення прав, свобод чи інтересів особи, яка звертається із позовом. 

 

Як шукати в продукті/модулі

ІПС: Загальне законодавство

ВЕРДИКТУМ

ЮРИСТ і ЗАКОН

Пошук за іменем файла

T980161

 

90847472

 

 

EA013556

 

EA013559

 

EA013536

 

EA013538

EA013557

Закон України «Про оренду землі»

 

справа N 471/761/17-ц

провадження N 61-24209св18

 

Пролонгація договору оренди: остання практика Верховного Суду

Визначення строку дії договору оренди землі

 

Якщо ви орендуєте земельну ділянку, а термін договору оренди закінчується – це ще не привід збирати речі

Як реалізувати переважне право на оренду землі

Питання продовження строку дії договору оренди: практика ВС

Сфера бізнесу

 

Усі

Розмір бізнесу

 

Усі

 

6. З 1 вересня почнуться перевірки щодо виявлення неоформлених трудових відносин: ДПС

 

Упродовж трьох тижнів триватиме інформаційна кампанія, а з 1 вересня заплановано, що контролюючі органи розпочнуть інспекційну роботу з питань виявлення неоформлених трудових відносин. Про

Інспектори, зокрема, зосередять свою увагу на сферах:

- сільського господарства і будівництва; 

- торгівлі;

- громадського харчування;

- готельно-ресторанного бізнесу.

 

 

Як шукати в продукті/модулі

ІПС: Мистецтво оборони

Пошук за іменем файла

TO001432

TO000695

TO001431

TO000640

TO000638

Що можуть зробити (Держпраці)

Штрафи Держпраці – 2020

Що можуть робити перевіряючі (Держпраці)

Навіщо прийшли (Держпраці – законодавство про працю)

Чим загрожує (Держпраці – законодавство про працю)

Сфера бізнесу

 

Усі

Розмір бізнесу

 

Усі