Корпорація МЕРЕЖА
Інф. бюлетень від 12.08.2020р.

12.08 –  18.08.2020

 

КЕРІВНИКОВІ

 

1. Нові зміни до Податкового кодексу

 

Закон № 786-ІХ "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо функціонування електронного кабінету та спрощення роботи фізичних осіб - підприємців" набрав чинності 08.08.2020, крім деяких частин, що передбачено цим Законом.

Закон передбачає спрощення ведення обліку для фізичних осіб - підприємців, доступу до електронного кабінету платника податків та розширення його функціоналу.

 

Зокрема, документ передбачає скасування обов'язкової реєстрації книги обліку доходів для ФОП. Фізичним особам - підприємцям І-ІІІ груп на спрощеній системі оподаткування можна буде вести облік у будь-якій зручній формі - паперовій чи електронній - із зазначенням суми доходу за місяць. Фізичні особи - підприємці на загальній системі зможуть вести облік також у паперовому або електронному вигляді, але за типовою формою, визначеною Міністерством фінансів. Ця норма набирає чинності з 01.01.2021 р.

 

Крім того, Закон скасовує договір про визнання електронних документів для реєстрації в електронному кабінеті платника податків та передбачає, що в електронному кабінеті відображатимуться податкові повідомлення.

 

Внесено зміни  до Податкового кодексу щодо процедури проведення перевірок. Виключено норми, які надавали право контролюючим органам при перевірці оформлення працівників опитувати їх та роботодавців про виплачені пасивні доходи та інші додаткові блага та відшкодування.

На період дії карантину контролюючим органам надано право проводити документальні позапланові перевірки за зверненнями платника податків.

Для платників ПДВ, які сплачують ЄП та застосують квартальний звітний період, першим місячним звітним періодом визначено липень 2020 року.

 

Також зменшено розмір штрафів за порушення платниками ПДВ граничного строку для реєстрації податкових накладних та/або розрахунків коригування до таких податкових накладних в ЄРПН:

  • у разі відсутності реєстрації – 2,5 % (було 5 %) від обсягу постачання без ПДВ, але не більше 1700 гривень (було 3 400 гривень);
  • у разі несвоєчасної реєстрації – 1 % (було 2 %) від обсягу постачання без ПДВ, але не більше  510 гривень (було 1 020 гривень).

 

Цього тижня вийдуть розлогі коментарі до Закону № 786 у виданнях БУХГАЛТЕР&ЗАКОН та ІНТЕРБУХ

 

Як шукати в продукті/модулі

ІПС:Законодавство

Пошук за іменем файла

T200786

Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо функціонування електронного кабінету та спрощення роботи фізичних осіб - підприємців

 

Сфера бізнесу

 

Усі

Розмір бізнесу

 

Усі

 

2. «ТОВ у мішку»: як не помилитися, купуючи бізнес?

 

Ми вже звикли чути, що вести бізнес в Україні складно, утім не менш складно його придбати або відчужити. Крім недобросовісної сторони угоди, можна очікувати й законодавчих перепон, які ми й розглянемо далі.

 

Таємне життя учасників компанії

Насправді продавець бізнесу або частки у статутному капіталі може й ненавмисне додати проблем покупцю своїм незнанням законодавства або установчих і будь-яких інших внутрішніх документів.

 

На цей час є чимало сервісів із перевірки компаній, які здатні виявити такі проблемні моменти, які слід врахувати перед укладанням угоди:

  • чи ініційовано процедуру банкрутства;
  • чи є обтяження майна, виконавчі провадження, судові спори;
  • чи фігурує компанія або її посадові особи у кримінальних справах або санкційних списках тощо.

 

Однак є інформація, яку у відкритому доступі знайти неможливо (хіба що як додатки до тендерної документації, якщо пощастить). Мова йде про статут або установчий договір. Перед придбанням частки в бізнесі слід ретельно ознайомитися з установчими документами, аби пересвідчитись, що процедуру продажу частки буде дотримано. Утім навіть статут може дезінформувати.

 

Зверніть увагу власників (СЕО) та керівників на матеріли  видання ЮРИСТ&ЗАКОН № 29 від 06.08.2020, де ми з'ясуємо основні принципи й підходи, як же організувати юридичну безпеку підприємства від загроз рейдерства.

 

Як шукати в продукті/модулі

ІПС: Загальне законодавство

ЮРИСТ&ЗАКОН № 29 від 06.08.2020

Пошук за іменем файла

EA014010

ЕА014004

 

ЕА014005 ЕА014007

 

ЕА014011 ЕА014006

 

ЕА014009 ЕА014003

EA009572

 

EA013980

EA010230

 

SI091240

 

SB080124

 

TB0454

 

TB0123

ТОВ у мішку: як не помилитися, купуючи бізнес?

Як продати бізнес законно і з найменшими податковими втратами 

Для чого бізнесу потрібен юридичний аудит

Практичні аспекти розкриття кінцевого бенефіціарного власника

Due Diligence – реальне розуміння фактичного стану бізнесу

Актуальні питання проведення загальних зборів учасників і акціонерів 

Юридичний аудит: враховуємо головні моменти

Представництво інтересів у корпоративних спорах

Розмежування трудових і корпоративних відносин керівника компанії

Перехід права власності на корпоративні права

"Ігри престолів", або Які перспективи корпоративних спорів щодо визнання недійсними рішень загальних зборів акціонерів

Припинення трудових відносин з роботодавцем-засновником або роботодавцем - платником корпоративного пенсійного фонду

Безнадійна заборгованість у вигляді корпоративних прав, емітента яких визнано банкрутом

Договір управління часткою корпоративних прав господарського товариства

Контракт на управління підприємством

Сфера бізнесу

 

Усі

Розмір бізнесу

 

Усі

 

 

БУХГАЛТЕРОВІ

3. Нові РРО-штрафи з 1 серпня

Без перебільшення 2020 рік можна назвати не лише "карантинним" роком, а й роком РРО в Україні. Безліч змін, які то відтерміновують, то змінюють підходи.

Так, якщо говорити про головну й найпопулярнішу "штрафну" ст. 17 Закону про РРО, яка фактично карала на 1 грн, наразі змінила редакцію та з 01.08.2020 р. передбачає застосування покарання у разі встановлення в ході перевірки* факту:

– проведення розрахункових операцій з використанням реєстраторів розрахункових операцій, програмних реєстраторів розрахункових операцій або розрахункових книжок на неповну суму вартості проданих товарів (наданих послуг);

– непроведення розрахункових операцій через реєстратори розрахункових операцій та/або програмні реєстратори розрахункових операцій з фіскальним режимом роботи;

– невідповідності на місці проведення розрахунків суми готівкових коштів сумі коштів, зазначеній у денному звіті реєстратора розрахункових операцій, більше ніж на 10 відсотків розміру мінімальної заробітної плати, установленої законом на 1 січня податкового (звітного) року (прим.у 2020 р. – 472,30 грн), а в разі використання**** розрахункової книжки – загальній сумі продажу за розрахунковими квитанціями, виданими з початку робочого дня; невидача (у паперовому вигляді та/або електронній формі) відповідного розрахункового документа, що підтверджує виконання розрахункової операції, або проведення її без використання розрахункової книжки на окремому господарському об'єкті такого суб'єкта господарювання

* З 01.08.2020 "протягом календарного року" замінено на "в ході перевірки". А це означає, що в податківців з'явився новий карт-бланш у вигляді самого підрахунку порушень. Оскільки законодавчо цей механізм не прописано, то, виходячи з практики проведення перевірок, першим буде найнезначніше порушення, а всі наступні – суттєвими.

Із 1 серпня 2020 року запрацює лайт-версія штрафів за цією нормою (10 відсотків вартості проданих з порушеннями, установленими цим пунктом, товарів (робіт, послуг) – за порушення, вчинене вперше;

50 відсотків вартості проданих з порушеннями, установленими цим пунктом, товарів (робіт, послуг) – за кожне наступне вчинене порушення),  а от повною мірою ця норма запрацює уже з 01.01.2021:

100 відсотків вартості проданих з порушеннями, установленими цим пунктом, товарів (робіт, послуг) – за порушення, вчинене вперше;

150 відсотків вартості проданих з порушеннями, установленими цим пунктом, товарів (робіт, послуг) – за кожне наступне вчинене порушення

Розлогіше про усі РРО - штрафи у статті "Серпневі РРО-новації: готуймось до оновлених штрафів".

Крім того, у нагоді стануть:

ситуація для бухгалтера " Відповідальність за порушення у сфері РРО";

та довідник "Відповідальність за порушення у сфері застосування РРО"

Як шукати в продукті/модулі

БУХГАЛТЕР&ЗАКОН, ІПС, Інтербух

Пошук за іменем файла

 

BZ012515

SB081133

https://interbuh.com.ua/ua/documents/ib/10348/139500

 

Пошук одним рядком

РРО-штрафи

Сфера бізнесу

 

Усі

Розмір бізнесу

 

Усі

 

4. Зі звіту за липень квартальники переходять на щомісячне звітування з ПДВ

З 23 травня 2020 року набув чинності Закон № 466, яким були внесенні зміни, зокрема, до ст. 202 ПКУ, що передбачають застосування єдиного звітного періоду для усіх категорій платників податку, у т.ч. для платників ПДВ — єдинників, який дорівнює календарному місяцю. Отже, квартальний звітний період для єдинників скасували й за липень потрібно звітувати з ПДВ помісячно..

Оскільки таке скасування відбулося посеред кварталу, цілком логічно виникає питання, як екс-квартальникам тепер перейти на місячний звітний період? Як перенести від’ємне значення? І які тут ще є особливості?

Відповіді на ці запитання надані у статті сервісу ІНТЕРБУХ "Квартальники переходять на щомісячне звітування з ПДВ"

 

Як шукати в продукті/модулі

Інтербух

Пошук за іменем файла

 

https://interbuh.com.ua/ua/documents/ib/10362

Пошук одним рядком

ПДВ звітність

Сфера бізнесу

 

Усі

Розмір бізнесу

 

Усі

 

 

ЮРИСТОВІ

5. Зобов'язання з податку будівель промисловості, наданих в оренду

Державна фіскальна служба у консультації № 2802/6/99-00-04-03-03-06/ІПК "Про податок на нерухоме майно, відмінне від земельного майна" розповіла про нюанси оподаткування податком на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки. 

 

Так, змінами, унесеними Законом № 466-IX, з переліку об'єктів оподаткування податком на нерухоме майно виключено будівлі промисловості, що входять до групи "Будівлі промислові та склади", використовувані за призначенням у господарській діяльності суб'єктів господарювання, основна діяльність яких класифікується в секціях B – F КВЕД ДК 009:2010, але які не здають їхні власники в оренду, лізинг, позичку.

 

Отже, починаючи з 23.05.2020 суб'єкт господарювання, основна діяльність якого класифікується в секціях B – F КВЕД ДК 009:2010, під час здійснення ним операцій із надання в оренду частини будівлі промисловості, що перебуває в його власності та належить до групи "Будівлі промислові та склади" Державного класифікатора будівель та споруд, визначає податкові зобов'язання з податку в частині будівель промисловості, наданих в оренду.

_____________________________________________

Як шукати в продукті/модулі

ІПС: Загальне законодавство

Пошук за іменем файла

IPK15336

 

 

 

SB100059

 

SB100028

 

 

DG200061

 

Індивідуальна податкова консультація від 10.07.2020 № 2802/6/99-00-04-03-03-06/ІПК,

«Про податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки»

Об'єкт та база оподаткування податком на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки

Податок на додану вартість. Порядок визначення бази оподаткування в разі постачання товарів/послуг

Запитання-відповідь від 30.07.2020 ,

«Податок на нерухомість з промислових будівель в разі здавання частини їх площі в оренду»

Сфера бізнесу

 

Усі

Розмір бізнесу

 

Усі

 

 

6.Нотаріуси мають право витребовувати документи від фізичних та юридичних осіб

Набрав чинності Закон України від 14.07.2020 № 775-IX Про внесення змін до Закону України "Про нотаріат" щодо усунення законодавчих колізій та прогалин.

 

Закон по ствердженню законодавця направлений на поліпшення рівня законодавчої техніки, та врегулювання механізмів реалізації окремих повноважень та вчинення нотаріальних дій. Зокрема, Закон деталізує процедуру визначення місця проживання для окремих осіб – малолітніх та недієздатних  Так, посвідчення факту перебування в певному місці малолітньої особи, недієздатної особи здійснюється за зверненням законних представників такої особи (батьків, усиновлювачів, опікуна).

 

Крім того, встановлено право нотаріусів витребовувати від фізичних та юридичних осіб відомості та документи, необхідні для вчинення нотаріальних дій, та закріплено, що нотаріальні дії можуть здійснюватись у приміщенні дипломатичного представництва або консульської установи.

 

Як шукати в продукті/модулі

ІПС: Загальне законодавство

Пошук за іменем файла

t200775

 

 

 

ZN044133

 

 

 

SI080867

SI081015

TD246

Закон України від 14.07.2020 № 775-IX,

«Про внесення змін до Закону України "Про нотаріат" щодо усунення законодавчих колізій та прогалин»

 

Запитання-відповідь від 25.07.2019 ,

«Чи справляють приватні нотаріуси державне мито за вчинення нотаріальних дій щодо посвідчення цивільно-правових угод?»

Органи і посадові особи, які мають право вчиняти нотаріальні дії

Нотаріальні дії, що вчиняються в державних нотаріальних архівах

Позовна заява про зобов'язання вчинити нотаріальну дію

Пошук одним рядком

 

Сфера бізнесу

 

Усі

Розмір бізнесу

 

Усі

 

 

7. ВС про розподіл майна подружжя

 

Верховний Суд видав новий огляд судової практики щодо розгляду справ у спорах, що виникають із розподілу майна подружжя.

 

Отже, основні тези ВС:

  • Майно, яке належить подружжю на праві спільної сумісної власності, у разі його розподілу має бути поділено в рівних частках між ними, якщо шлюбним договором або домовленістю не визначено іншого.
  • Факт реєстрації нерухомого майна, придбаного в період шлюбу, на ім'я одного з подружжя не означає, що воно належить лише особі, на ім'я якої його зареєстровано.
  • Проживання дітей з одним із подружжя само собою не є підставою для збільшення частки в майні під час його розподілу тому з подружжя, з ким проживають діти.
  • Придбання майна, хоч і в період шлюбу, але за особисті кошти одного з подружжя, не можна вважати об'єктом спільної сумісної власності подружжя, а воно є особистою приватною власністю того з подружжя, за особисті кошти якого його було придбано. Тому сам собою факт придбання спірного майна в період шлюбу не є безумовною підставою для надання такому майну статусу спільної сумісної власності подружжя.
  • У разі поділу майна потрібно враховувати також борги подружжя та правовідносини за зобов'язаннями, що виникли в інтересах сім'ї.
  • Об'єкт незавершеного будівництва, зведений за час шлюбу, може бути визнано об'єктом права спільної сумісної власності подружжя з визначенням часток.

 

Як шукати в продукті/модулі

ІПС:Загальне законодавство

Пошук за іменем файла

VSS00479

 

 

 

 

EA011025

EA011033

EA010527

SI110360

SX170002

TB0109

TB0108

TB0110

 

 

 

Огляд від 03.08.2020 ,

«Огляд судової практики Касаційного цивільного суду у складі Верховного Суду щодо розгляду справ у спорах, що виникають із розподілу майна подружжя»

 

Поділ майна подружжя. Проблемні питання

Поділ майна подружжя. Судова практика

Гроші вперед: ВСУ про поділ майна подружжя

Поділ майна, що знаходиться у спільній сумісній власності подружжя

Шлюбний договір: наслідки укладення чи неукладення

Позовна заява про поділ майна подружжя

Позовна заява про поділ спільного майна подружжя

Зустрічна позовна заява про визнання особистою власністю майна, набутого за час окремого проживання та фактичного припинення шлюбних відносин

Сфера бізнесу

 

Усі

Розмір бізнесу

 

Усі