Корпорація МЕРЕЖА
Інф. бюлетень від 17.06.2020р.

КЕРІВНИКОВІ

 

1. Закон про фінмоніторинг. Можливі сюрпризи

Ми вже повідомляли що з 28 квітня почав діяти Закон "Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення", котрий, як стверджує законодавець, спрямовано на захист прав і законних інтересів громадян, суспільства й держави, забезпечення національної безпеки через визначення правового механізму запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення.

Оновлений Закон про фінмоніторинг установлює вимоги для платіжних систем, що стосуються обов'язкової ідентифікації клієнтів. Також запроваджено застосування ризик-орієнтованого підходу суб'єктами первинного фінансового моніторингу (СПФМ) під час проведення належної перевірки своїх клієнтів і відповідно перехід до кейсового звітування про підозрілі операції клієнтів.

На цей час огляди Закону № 361 надано у свіжих матеріалах видань БУХГАЛТЕР&ЗАКОН та "Інтерактивна бухгалтерія".

 

Як шукати в продукті/модулі

ІПС: Загальне законодавство

БУХГАЛТЕР&ЗАКОН

Інтербух

Пошук за іменем файла

T190361

 

 

 

BZ012344

 

BZ012417

BZ012418

BZ012416

 

 

 

 

ZX006621

Закон України від 06.12.2019 № 361-IX

"Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення"

Фінмоніторинг-2020: ознайомлюємось із новими правилами

https://interbuh.com.ua/ru/documents/ib/10136/138278

Як ФОП-бухгалтерові стати на облік у Держслужбі фінмоніторингу

Підприємству заблокували грошовий переказ: чому так сталося і що робити?

Чи підпадають під фінмоніторинг операції з внесення фізособою грошового внеску до статутного капіталу українського підприємства? /

Грошові перекази з позиції Закону про фінмоніторинг: відповідаємо на питання

https://interbuh.com.ua/ua/documents/ib/10242/138914

Форма обліку суб'єкта первинного фінансового моніторингу. Форма № 1-ФМ (з прикладами заповнення)

Пошук одним рядком

Фінмоніторинг

Сфера бізнесу

 

Усі

Розмір бізнесу

 

Усі

 

БУХГАЛТЕРОВІ

 

2. Податкова реформа

Продовжуємо аналізувати податкові новації, запроваджені Законом № 466, який, зокрема, передбачає:

  • збільшення лімітів для ФОП : I група – 1 млн на рік, II група – 5 млн грн, III група – 7 млн на рік. Щоправда, ці ліміти вже діють із 2 квітня 2020 р. завдяки Закону № 540, а податківці навіть устигли вивести свою формулу розрахунку лімітів на 2020 рік;
  • донарахування ПДФО та військового збору можуть здійснювати вже не за 3, а за 7 років;
  • установлення ділової мети в розрахунках із нерезидентами. У разі відсутності буде знято витрати. До речі, протягом останніх років суди вимагали наявності ділової мети не лише в розрахунках із нерезидентами;
  • запровадження (з 23.05.2020) штрафу за несвоєчасну реєстрацію в ЄРПН податкових накладних / розрахунків коригування без ПДВ або за нульовою ставкою (раніше до них штраф не застосовували взагалі) – штраф дорівнює 2 % від обсягу постачання (без ПДВ), але не більш як 1020 грн, а якщо порушення виявлять податківці – він становитиме 5 % від обсягу постачання (без ПДВ), але не більш як 3400 грн. Аналогічні штрафи передбачено й для компенсувальних податкових зобов'язань за п. п. 198.5 і 199.1 ПКУ. І тут можна говорити про послаблення, оскільки раніше до таких податкових накладних / розрахунків коригування застосовувались штрафні санкції на загальних підставах. Для цих податкових накладних передбачили нові терміни реєстрації в ЄРПН – упродовж 20 календарних днів, що настають за останнім календарним днем місяця, у якому їх складено.

 

У листі ДПСУвід 04.06.2020 податківці надали перші роз'яснення щодо масштабних змін із податку на прибуток. Так, зокрема, із найголовнішого: від прибутківців, які зобов'язані оприлюднювати річну фінансову звітність разом з аудиторським звітом, вимагатимуть надавати податківцям перевірену аудитором річну фінзвітність разом з аудиторським звітом уперше тільки за підсумками 2020 звітного року (у строк не пізніше за 10 червня 2021 р.).

 

Розлогіше коментарі до цього листа – у виданнях БУХГАЛТЕР&ЗАКОН та "Інтербух":

 

Докладніші аналітичні матеріали про зміни читайте у виданнях БУХГАЛТЕР&ЗАКОН та "ІНТЕРБУХ".

Усі податкові новації зручно зібрано в одному модулі ПОДАТКИ-2020.

Як шукати в продукті/модулі

ІПС: Загальне законодавство

БУХГАЛТЕР&ЗАКОН

ІНТЕРБУХ

Пошук за іменем файла

T200466

 

 

dpa2034

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

МОДУЛЬ

Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення адміністрування податків, усунення технічних та логічних неузгодженостей у податковому законодавстві

лист ДПСУвід 04.06.2020 р. № 8939/7/99-00-07-02-01-07

 

bz012415

bz012414

bz012430

bz012446

bz012447

 bz012428

bz012429

https://interbuh.com.ua/ru/documents/ib/10217/138774

https://interbuh.com.ua/ru/documents/ib/10220/138780

https://interbuh.com.ua/ru/documents/ib/10223/138789

https://interbuh.com.ua/ru/documents/ib/10226/138804

https://interbuh.com.ua/ru/documents/ib/10226/138805

 

https://ips.ligazakon.net/document/situation-doc/SB_TREF?bl=

Пошук одним рядком

Зміни до ПКУ

Сфера бізнесу

 

Усі

Розмір бізнесу

 

Усі

 

3. Травневий індекс інфляції – 100,3 %

За повідомленням Державної служби статистики України, індекс споживчих цін (індекс інфляції) у травні 2020 р. відповідно до квітня 2020 р. становить 100,3 %.

Нагадаємо: індексацію проводять, коли індекс споживчих цін перевищив поріг у 103 %.

 

Як шукати в продукті/модулі

ІПС: Довідники, Ситуації для бухгалтера

Пошук за іменем файла

sh202000

sh000806

SB080370

Коефіцієнти (суми) індексації заробітної плати у 2020 році

Індекси споживчих цін для визначення суми компенсації зарплати за 1998 – 2020 рр., яка виплачується у червні 2020 року

Індексація заробітної плати: основні положення

 

Розрахувати суму індексації допоможе КАЛЬКУЛЯТОР ІНДЕКСАЦІЇ

https://ips.ligazakon.net/calculator/zp

Пошук одним рядком

індексація

Сфера бізнесу

 

Усі

Розмір бізнесу

 

Усі

 

ЮРИСТОВІ

 

4. Нові правила реєстрації земельних ділянок

Уряд постановою № 455 "Деякі питання реалізації пілотного проекту із запровадження принципу екстериторіальності в державній реєстрації земельних ділянок" затвердив механізм взаємодії територіальних органів геокадастру на період реалізації пілотного проєкту із запровадження принципу екстериторіальності.

 

У чому ж суть пілотного проєкту? Проєкт стосується земельних ділянок, державну реєстрацію яких здійснюють за: проєктами землеустрою щодо відведення земельних ділянок, технічною документацією із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості), технічною документацією із землеустрою щодо інвентаризації земель.

 

Для державної реєстрації земельної ділянки заяву з необхідними документами подають до територіального органу Держгеокадастру за місцем розташування земельної ділянки через центр надання адміністративних послуг у паперовому вигляді та в електронній формі. Проте рішення про державну реєстрацію земельної ділянки ухвалюватиме будь-який державний кадастровий реєстратор територіальних органів Держгеокадастру, обраний системою Державного земельного кадастру за принципом випадковості. Тобто після прийняття та реєстрації заяви програмне забезпечення земкадастру за принципом випадковості обирає інший територіальний орган Держгеокадастру, Державний кадастровий реєстратор якого здійснюватиме державну реєстрацію земельної ділянки.

 

Щодо строків реєстрації, то відповідно до тимчасового порядку (діятиме 2 роки) строк за принципом екстериторіальності не перевищуватиме сім робочих днів із дня реєстрації заяви.

Як шукати в продукті/модулі

ІПС: Загальне законодавство

Ситуації для юриста

Правові позиції

Алгоритм дії

Пошук за іменем файла

kp200455

 

 

SI120395

 

VSP04378

 

 

VSP04484

 

 

VSP03975

 

BX000025

Постанова № 455 "Деякі питання реалізації пілотного проекту із запровадження принципу екстериторіальності в державній реєстрації земельних ділянок"

Державна реєстрація земельної ділянки в Державному земельному кадастрі

 

Щодо прийняття рішення про приватизацію незаконним на підставі відсутності погодження меж земельної ділянки

Щодо переліку документів для затвердження проекту землеустрою для відведення земельної ділянки у власність для ведення особистого селянського господарства

Щодо юрисдикції спору про оскарження відмови в наданні дозволу на розроблення проекту землеустрою

 

Процедура реєстрації земельної ділянки 

Сфера бізнесу

 

Усі

Розмір бізнесу

 

Усі

 

 

5. Декларування КІК в Україні: як підготуватися та чого остерігатися

 

To KIK or not to KIK

 

Імплементація плану BEPS (Base Erosion and Profit Shifting) в Україні є питанням часу, і цей час неодмінно настане. Уже багато років обговорюють способи його впровадження та відповідної податкової реформи.

Утілено імплементацію плану BEPS у законопроєкті 1210, який уже більш відомий як Закон 466-IX. Саме він є початком податкової реформи (хоча більше схоже на подальше ускладнення податкових правил замість системної реформи, покликаної поліпшити бізнес-середовище).

 

Ще на етапі існування проєкту цей Закон здобув широкого розголосу й обговорення. Доки не було фінального (тобто опублікованого) тексту, аналізуючи проєкт, розміщений на сайті Верховної Ради України, ми намагалися спрогнозувати його вплив на економіку, відшукати позитивні та негативні риси.

 

Убачаючи у проєкті 1210 загрози для і без того непростої ситуації в країні, ми всі доволі довго очікували його підписання та опублікування. І водночас десь подумки сподівалися, що цей момент буде максимально розтягнутий у часі, адже бізнесу й без того додали клопоту світова пандемія та всеукраїнський карантин. Тож збільшення фіскального тиску та встановлення жорстких податкових правил із непомірними штрафами аж ніяк, здавалось, не на часі.

 

Але Президент таки підписав проєкт, і вже 23 травня 2020 р. Закон 466-IX набув чинності (деякі положення набудуть чинності пізніше).

 

Про КІК-податки; випадки, коли контролюючі особи повинні лише розкривати інформацію про наявні КІК, при цьому без сплати податків, а також про звітність читайте в матеріалі видання ЮРИСТ&ЗАКОН № 22 від 18.06.2020

Також на тему:

 

Як шукати в продукті/модулі

ІПС:Загальне законодавство

Пошук за іменем файла

ЕА013852

t200466

 

 

FZ002184

DGK00008

 

ЕА0133857

ЕА0133853

ЕА0133854

ЕА0133855

ЕА0133856

ЕА0133858 ЕА0133859 FZ002184

 

ЕА013852

Декларування КІК в Україні: як підготуватися та чого остерігатися

Закон України від 16.01.2020 № 466-IX

"Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення адміністрування податків, усунення технічних та логічних неузгодженостей у податковому законодавстві"

Податкова революція: Україна запроваджує анти-BEPS

Коментар від 28.05.2020 "Закон № 466: штрафи за несвоєчасну реєстрацію ПН/РК"

Ризики оподаткування в Україні для компаній-нерезидентів

Які операції потрапляють у зону ризику з питань "ділової мети"

Застосування понятійного апарату термінів "ділова мета" й "економічний ефект" у контексті прийнятого Закону № 466

Наслідки відсутності ділової мети в операціях із нерезидентами

Контролююча особа КІК: як визначити

Робота постійних представництв по-новому

Конструктивні дивіденди

Податкова революція: Україна запроваджує анти-BEPS

 

Декларування КІК в Україні: як підготуватися та чого остерігатися

Сфера бізнесу

 

Усі

Розмір бізнесу

 

Усі

 

6. Увезення в Україну "карантинних товарів" без оподаткування

ДПС роз'яснила нюанси звільнення деяких товарів від оподаткування в консультації № 2203/6/99-00-07-03-02-06/ІПК "Щодо застосування режиму звільнення від оподаткування ПДВ, встановленого пунктом 71 підрозділу 2 розділу XX Податкового кодексу України, до операцій з ввезення на митну територію України та постачання на митній території України товарів (в тому числі лікарських засобів, медичних виробів та/або медичного обладнання), необхідних для виконання заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та пандемій коронавірусної хвороби (COVID-19)".

 

Режим звільнення від оподаткування ПДВ застосовують на всіх етапах постачання товарів (зокрема, і лікарських засобів, медичних виробів та/або медичного обладнання), унесених до Переліку № 224, незалежно від дати їх виробництва та походження (вітчизняного виробництва чи ввезених на митну територію України), а також незалежно від статусу покупця таких товарів чи форми власності. Водночас для правомірності зарахування вказаних у зверненні товарів до категорії товарів, необхідних для здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню й поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій і пандемій гострої респіраторної хвороби COVID-19, операції з увезення яких на митну територію України або операції з постачання яких на митній території України звільнені від оподаткування ПДВ, товариство повинно дотримуватися відповідних вимог:

  • подано декларацію про відповідність і нанесено на товар або на його упаковку, а також на супровідні документи, якщо такі документи передбачено відповідним технічним регламентом, знак відповідності технічним регламентам згідно з правилами й умовами його нанесення, визначеними в Технічному регламенті щодо медичних виробів, (постанова КМУ № 753), Технічному регламенті щодо медичних виробів для діагностики in vitro (постанова КМУ № 754), Технічному регламенті щодо активних медичних виробів, які імплантують (постанова КМУ № 755), Технічному регламенті засобів індивідуального захисту (постанова КМУ № 761) або
  • подано повідомлення Міністерства охорони здоров'я про введення в обіг та/або експлуатацію медичних виробів (медичних виробів для діагностики in vitro, активних медичних виробів, які імплантують), стосовно яких не виконано вимоги технічних регламентів, або повідомлення Державної служби з питань праці про введення в обіг засобів індивідуального захисту, стосовно яких не виконано вимоги технічних регламентів.

 

Як шукати в продукті/модулі

ІПС: Загальне законодавство

Пошук за іменем файла

IPK14784

 

 

 

 

 

 

 

KP200224

 

 

 

 

 

 

 

 

SB140009

 

SB100003

Індивідуальна податкова консультація від 26.05.2020 № 2203/6/99-00-07-03-02-06/ІПК "Щодо застосування режиму звільнення від оподаткування ПДВ, встановленого пунктом 71 підрозділу 2 розділу XX Податкового кодексу України, до операцій з ввезення на митну територію України та постачання на митній території України товарів (в тому числі лікарських засобів, медичних виробів та/або медичного обладнання), необхідних для виконання заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та пандемій коронавірусної хвороби (COVID-19)"

Постанова від 20.03.2020 № 224 "Про затвердження переліку товарів (у тому числі лікарських засобів, медичних виробів та/або медичного обладнання), необхідних для виконання заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та пандемій гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, які звільняються від сплати ввізного мита та операції з ввезення яких на митну територію України та/або операції з постачання яких на митній території України звільняються від оподаткування податком на додану вартість"

 

Постачання лікарських засобів і виробів медичного призначення: порядок оподаткування ПДВ

 

Карантин-2020: що потрібно знати бухгалтеру

Сфера бізнесу

 

Усі

Розмір бізнесу

 

Усі