Корпорація МЕРЕЖА

 

13.11.2019 – 19.11.2019

КЕРІВНИКОВІ

 

1. Законодавчі ініціативи щодо боротьби з рейдерством

Зміна Уряду й складу Міністерства юстиції практично завжди призводить до зміни процедур та інфрастуктури державної реєстрації права власності й майнових прав.

 

Президент підписав Закон України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо захисту права власності" (набрав чинності 2 листопада), яким передбачено ряд істотних змін, спрямованих на забезпечення державою додаткових гарантій захисту права власності та поліпшення інвестиційного клімату. Цим законодавчим актом передбачено зміни до таких законів України:

  • "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень";
  • "Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань";
  • "Про нотаріат";
  • "Про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю",
  • а також до Кодексу України про адміністративні правопорушення й Цивільного кодексу України.

 

Необхідність цих змін законодавці пояснюють проблемою незахищеності власників нерухомості та корпоративних прав від злочинних дій, унаслідок яких права власності на це майно протиправно переходять до інших осіб. Наявні прогалини законодавства сприяють недобросовісним особам протиправним способом набувати контроль над відповідними активами.

 

Щоб краще зрозуміти, наскільки ефективно насправді новий закон впливатиме на рейдерські атаки, підготовлено спеціальний матеріал – Законодавчі ініціативи боротьби з рейдерством.

Як шукати в продукті/модулі

ЮРИСТ&ЗАКОН № 41 від 14.11.2019

Пошук за іменем файла

ЕА013225

T190159

 

t041952

T030755

T342500

t182275

Законодавчі ініціативи боротьби з рейдерством

Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо захисту права власності

Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень

Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань

Про нотаріат

Про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю

Сфера бізнесу

 

Усі

Розмір бізнесу

 

Усі

 

2. Митниця планує змінити метричні стандарти

Голова Митної служби Максим Нефьодов оголосив про те, що митниця має намір змінити метричну систему обчислення кількості товарів.

 

За словами Нефьодова, настав час припинити рахувати кількість несировинних товарів у кілограмах: "...Трохи тіпає, коли всі жваво обговорюють вартість кілограма сумок чи черевиків". Голова ДМС сказав, що цю одиницю поступово переводитимуть в штуки. Нефьодов також зауважив, що митна вартість імпорту несировинних товарів поступово зростає, а отже відбувається детінізація.

 

Добірка матеріалів щодо митних питань – у модулі СИТУАЦІЇ ДЛЯ ЮРИСТА.

 

Як шукати в продукті/модулі

ІПС, Ситуації для юриста

Пошук за іменем файла

SI090164

SI090159

SI090161

SI090158

Строки митного оформлення

Місце митного оформлення

Час митного оформлення

Митне оформлення (поняття, мета)

Сфера бізнесу

 

Усі

Розмір бізнесу

 

Усі

 

БУХГАЛТЕРОВІ

 

3. Що маємо від прийняття скандальних законів щодо РРО

Уже опубліковано закони України щодо застосування РРО, якими неабияк переймаються багато представників бізнесу:

  • "Про внесення змін до Закону України "Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг" та інших законів України щодо детінізації розрахунків у сфері торгівлі та послуг" від 20.09.2019 р. № 128-IX;
  • "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо детінізації розрахунків у сфері торгівлі і послуг" від 20.09.2019 р. № 129-IX.

Частина норм, зокрема щодо уточнення заборонених видів діяльності для ФОП-єдинників 1-ї – 3-ї груп, набула чинності з 20.10.2019, решта змін набуде чинності в інші терміни впродовж 2020–2021 рр.

Більш докладно – у коментарі від БУХГАЛТЕР&ЗАКОН.

Як шукати в продукті/модулі

ІПС, БУХГАЛТЕР&ЗАКОН

Пошук за іменем файла

T190128

T190129

bz011995

Про внесення змін до Закону України "Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг" та інших законів України щодо детінізації розрахунків у сфері торгівлі та послуг

Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо детінізації розрахунків у сфері торгівлі і послуг

Пошук одним рядком

РРО

Бій із тінню, або Що маємо від прийняття скандальних законів щодо РРО

Сфера бізнесу

 

Усі

Розмір бізнесу

 

Усі

 

4. Акцизні новації: маємо зрушення

Позитивні новації з'явилися завдяки Закону України "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо детінізації розрахунків у сфері торгівлі і послуг" від 20.09.2019 р. № 129-IX.

Що ж маємо? Якщо коротко, то:

  • продовжено мораторій на штрафні санкції, передбачені нормами п. п. 1202.1–1202.3 ПКУ;
  • уточнено правила реєстрації другого примірника акцизної накладної;
  • передбачено особливий порядок виправлення помилки в акцизній накладній, складеній на отримувача – платника акцизного податку, із помилковими реквізитами. Щоправда, тут не все так просто, оскільки цей порядок не вписується в норми п. 9 розд. V Порядку заповнення акцизної накладної, розрахунку коригування акцизної накладної, заявки на поповнення (коригування) залишку пального, заявки на поповнення (коригування) залишку спирту етилового, затвердженого наказом Мінфіну від 19.06.2019 р. № 262. Отже, стосовно цього питання відповідних змін потребує й Порядок № 262;
  • продовжено установлений у п. 26 підрозд. 5 розд. ХХ ПКУ особливий порядок підтвердження факту цільового використання бензинів авіаційних або палива для реактивних двигунів задля погашення податкових векселів.

Докладніше про ці новації – у коментарі БУХГАЛТЕР&ЗАКОН.

Як шукати в продукті/модулі

БУХГАЛТЕР&ЗАКОН, ІПС

Пошук за іменем файла

T190129

bz011998

Пошук одним рядком

Акцизний податок

Акцизний податок: вивчаємо новації

Сфера бізнесу

 

Усі

Розмір бізнесу

 

Усі

 

5. Нові правила дисконтування боргів від Мінфіну

Мінфін наказом № 379 від 16.09.2019 уніс зміни до низки П(С)БО та Інструкції № 291. Зміни до бухгалтерської нормативки хоч і незначні за обсягом, та суттєво впливають на порядок обліку боргів підприємств.

Нагадаємо: досить давно точаться дискусії щодо потреби дисконтувати довгострокові борги тим підприємствам, які застосовують П(С)БО, а не МСФЗ. Зрештою, на це можна було б не зважати, якби ситуація не впливала, зокрема, на податок на прибуток. Найбільшої гостроти це питання досягло, коли за нього взялися податківці, які спритно донараховували підприємству, яке застосовує П(С)БО, суму дисконту, що, на їхню думку, мала виникати в разі визнання теперішньої вартості довгострокових зобов'язань. Здебільшого платники успішно обстоювали свою позицію "недисконтування" боргів у судовому порядку. Але відтепер через Мінфін дисконтувати доведеться будь-яку довгострокову заборгованість.Докладніше про це – у матеріалі від БУХГАЛТЕР&ЗАКОН.

Як шукати в продукті/модулі

 

ІПС, БУХГАЛТЕР&ЗАКОН

Пошук за іменем файла

RE34036

 

Пошук одним рядком

bz011996

Заборгованість у стилі "диско": нові П(С)БО-правила дисконтування боргів

Сфера бізнесу

 

Усі

Розмір бізнесу

 

Усі

 

 

6. Індекс інфляції в жовтні 2019 р.

За повідомленням Державної служби статистики України, індекс споживчих цін (індекс інфляції) у жовтні 2019 р. відповідно до вересня цього ж року становить 100,7 %. Нагадаємо: індексацію проводять тоді, коли індекс споживчих цін перевищив поріг індексації, який із 01.01.2016 становить 103 %.

Довідники для індексації заробітної плати та розрахунку компенсації з урахуванням нового індексу інфляції вже доступні в модулі ДОВІДНИКИ.

Докладніше про порядок індексації грошових доходів громадян можна дізнатись із Ситуації для бухгалтера "Індексація заробітної плати: основні положення". А розрахувати суму індексації допоможе КАЛЬКУЛЯТОР ІНДЕКСАЦІЇ .

Видання БУХГАЛТЕР&ЗАКОН подає корисну аналітику з відповідями на нестандартні запитання щодо індексації:

 

Як шукати в продукті/модулі

ІПС, БУХГАЛТЕР&ЗАКОН

Пошук за іменем файла

SH201900

SH000706

BZ011821

 

BZ011669

BZ011601

 

 

Чи підлягають індексації суми допомоги по тимчасовій непрацездатності через затримку їх виплати

Індексація зарплати в запитаннях-відповідях

Розмір індексації більший за суму підвищення: як обраховувати суму індексації

Пошук одним рядком

Індексація зарплати

Сфера бізнесу

 

Усі

Розмір бізнесу

 

усі

 

 

ЮРИСТОВІ

7. Судова реформа в дії

7 листопада набув чинності Закон "Про внесення змін до деяких законів України щодо діяльності органів суддівського управління", яким скорочено кількість суддів Верховного Суду вдвічі – з 200 до 100, а також запроваджено новий порядок формування Вищої кваліфікаційної комісії суддів і розширено повноваження Вищої ради правосуддя. Так, призначення на посади 20 членів Вищої кваліфікаційної комісії суддів України здійснюватиме Вища рада правосуддя за результатами конкурсу.

Також Законом передбачено створення Вищою радою правосуддя комісії з питань доброчесності та етики. До того ж зміни торкнулися й суддівської винагороди.

 

Як шукати в продукті/модулі

Загальне законодавство

Пошук за іменем файла

T190193

Закон "Про внесення змін до Закону України "Про судоустрій і статус суддів" та деяких законів України щодо діяльності органів суддівського врядування"

 

 

8. Відеозапис на мобільному телефоні не доводить наявності трудових відносин: Верховний Суд

Позивач звернувся до суду для встановлення факту перебування в трудових відносинах із підприємством і просив стягнути невиплачену зарплату. Він указав, що працював у відповідача без документального оформлення трудових відносин, але обумовленої заробітної плати йому не виплачено. На прохання позивача працевлаштувати його відповідач відмовив. Для встановлення факту перебування в трудових відносинах із підприємством позивач надав до суду диск із відеозаписами, зробленими за допомогою камери мобільного телефону.

Місцевий суд задовольнив такі вимоги позивача, проте апеляційний суд у задоволенні позову відмовив, указавши на те, що немає достатніх доказів, які б свідчили про факт перебування позивача в трудових відносинах з відповідачем.

 

Колегія суддів Цивільного суду ВС погодилася з висновком апеляції, указавши, що на підтвердження доводів про існування між позивачем і відповідачем трудових відносин не надано належних доказів, а саме про:

  • допуск його до роботи;
  • виконання трудової функції й обсягу робіт;
  • ознайомлення його з правилами внутрішнього трудового розпорядку на підприємстві;
  • надання власного робочого місця;
  • нарахування й виплату зарплати.

 

Як шукати в продукті/модулі

VERDICTUM

Пошук за іменем файла

 

Постанова ВС у справі № 534/1041/17 від 23.09.2019

Сфера бізнесу

 

Усі

Розмір бізнесу

 

Усі

 

9. Як діяти в разі відвідування інспекторами Держпраці підприємства та на що звертати увагу

З огляду на те, що інспекційне відвідування – це захід неплановий, інспектор Держпраці може з'явитися в офісі суб'єкта господарювання зовсім неочікувано.

У цьому разі бажано діяти за таким порядком:

  1. Перевірити службове посвідчення інспектора Держпраці та, якщо це можливо, сфотографувати його або іншим чином зафіксувати дані інспектора.
  2. У разі відсутності керівника або іншої особи, уповноваженої вирішувати питання про допуск інспектора до приміщення, попросити інспектора зачекати на них.
  3. Негайно поінформувати керівника та юриста компанії про візит інспектора.
  4. Перевірити дійсність службових посвідчень у Реєстрі службових посвідчень інспекторів праці онлайн на офіційному веб-сайті Держпраці за такими посиланнями:
    1. http://dsp.gov.ua/informatsiia-pro-slu1zhbovi-posvidchennia-inspektoriv-pratsi/;
    2. http://dsp.gov.ua/informatsiia-pro-sluzhbovi-posvidchennia-inspektoriv-pratsi-orhaniv-mistsevoho-samovriaduvannia/.
  5. Перевірити реєстрацію інспекційного відвідування у відповідному Реєстрі; для інспекторів праці з Головного управління Держпраці в Київській області – за номером телефону: (044) 481-50-00.
  6. Повідомити всіх працівників та інших співробітників, які перебувають в офісі, про інспекційне відвідування.

Про підстави для недопуску інспектора, відповідальність за недопуск та основні нюансі перевірки й оформлення її результатів – у спеціальному матеріалі від видання ЮРИСТ&ЗАКОН.

 

Як шукати в продукті/модулі

ЮРИСТ&ЗАКОН № 41 від 14.11.2019

Пошук за іменем файла

ЕА013219

 

EA012093

DG180207

EA012442

 

Як діяти в разі відвідування інспекторами Держпраці підприємства та на що звертати увагу

Про перевірки Держпраці

Перевірки Держпраці: виправляємо до візиту інспектора праці

Особливості перевірок Держпраці у 2019 році: чого очікувати та як підготуватися

Сфера бізнесу

 

Усі

Розмір бізнесу

 

Усі