Корпорація МЕРЕЖА
Інф. бюлетень від 10.11.2019р.

 

06.11.19 – 12.11.19

КЕРІВНИКОВІ

 

1. Перевірки Держпраці за новим порядком

Кабмін затвердив новий Порядок, за яким Держпраці перевірятиме бізнес. Процедурно він не відрізняється від попереднього документа.

Інспекційні відвідування й невиїзні інспектування з питань праці проводять інспектори Держпраці та органів місцевого самоврядування.

Органи місцевого самоврядування можуть здійснювати контроль у сфері праці з питань:

  • своєчасної й у повному обсязі оплати праці;
  • дотримання мінімальних державних гарантій в оплаті праці;
  • оформлення трудових відносин.

Також установлено, що в разі виявлення порушення у сфері праці інспектор виносить припис на його усунення й визначає для цього строк. Якщо порушення усунено в установлений строк, то роботодавця не штрафуватимуть. Виняток становить виявлення неоформлених працівників.

 

Як шукати в продукті/модулі

ІПС, ЗАКОНОДАВСТВО, МИСТЕЦТВО ОБОРОНИ

Пошук за іменем файла

KP190823

 

TO001431

TO001432

TO000638

TO000762

Деякі питання здійснення державного нагляду та контролю за додержанням законодавства про працю

Що можуть робити (Держпраці)

Що можуть зробити (Держпраці)

Чим загрожує (Держпраці – законодавство про працю)

Чим загрожує (Держпраці – охорона праці)

Пошук одним рядком

Перевірки Держпраці

Сфера бізнесу

 

Усі

Розмір бізнесу

 

Усі

 

2. В Україні скасовано обмеження на купівлю іноземної валюти

У межах продовження валютної лібералізації прийнято чергові валютні послаблення:

  • з 5 листопада скасовано обмеження на купівлю іноземної валюти й банківських металів фізичними особами в еквіваленті 150 тис. грн на день через касу банку, фінансової установи або в системах онлайн-банкінгу;
  • припинено дію вимоги щодо подання фізичними особами до банків документів, які підтверджують підстави для проведення операцій із купівлі безготівкової іноземної валюти.

Чергові послаблення валютного регулювання затверджено постановою Правління НБУ "Про затвердження Змін до Положення про заходи захисту та визначення порядку здійснення окремих операцій в іноземній валюті" від 29.10.2019 р. № 125.

 

Як шукати в продукті/модулі

ІПС, ЗАКОНОДАВСТВО

Пошук за іменем файла

pb19187

 

t182473

pb19005

 

t990679

Про затвердження Змін до Положення про заходи захисту та визначення порядку здійснення окремих операцій в іноземній валюті

ЗАКОН УКРАЇНИ Про валюту і валютні операції

Про затвердження Положення про заходи захисту та визначення порядку здійснення окремих операцій в іноземній валюті

ЗАКОН УКРАЇНИ Про Національний банк України

Пошук одним рядком

Обмеження на валютні операції

Сфера бізнесу

 

Усі

Розмір бізнесу

 

Усі

 

БУХГАЛТЕРОВІ

 

3. Наближається граничний строк подання звітності з податку на прибуток за 9 місяців 2019 р.

Подати декларацію з податку на прибуток платники повинні не пізніше ніж 11 листопада 2019 р.

 

Фахівці ДПС нагадали основні правила складання й подання Декларації, як-от:

• Невід'ємною частиною Декларації й додатком до неї є фінзвітність. Підтвердженням подання фінзвітності є позначка в таблиці "Наявність додатків" у графі "ФЗ" Декларації.

• Звітними періодами для податку на прибуток підприємств є календарні: квартал, півріччя, три квартали, рік (п. 137.4 ПКУ).

• Якщо фінзвітність, як додаток до Декларації, подано раніше, ніж Декларацію, з різницею в один день/місяць, то таку Декларацію все одно вважають прийнятою (роз'яснення з категорії 102.23.02 розділу "Запитання – відповіді з Бази знань" ЗІР (zir.sfs.gov.ua)).

• Отже, фінзвітність може бути подано раніше, а Декларацію – після подання фінзвітності, але не пізніше за 40-й календарний день, що настає за останнім календарним днем звітного кварталу.

 

Подавати лише річну звітність із податку на прибуток можуть новостворені підприємства, виробники сільгосппродукції, підприємства, річний дохід яких не перевищує 20 млн грн.

 

Як шукати в продукті/модулі

Законодавство

База податкових знань

Пошук за іменем файла

t10_2755

ZN043866

Податковий кодекс (п. 137.4)

Роз'яснення ДПС

Сфера бізнесу

 

Усі

Розмір бізнесу

 

Усі

 

4. Банки України повністю завершили перехід на IBAN

Станом на 31 жовтня 2019 р. 103 учасники Системи електронних платежів здійснили 66 % від загальної кількості платежів саме з використанням IBAN.

 

Водночас клієнти ще мають час, щоб пристосуватися до нового стандарту. Включно до 12 січня 2020 р. можна використовувати ті платіжні реквізити, які застосовували й раніше. У цей період банки приймають до виконання документи на переказ коштів клієнтів, у яких заповнено або кілька реквізитів – "Код банку" і "Рахунок", або рахунок за стандартом IBAN. Остаточний перехід усіх розрахунків клієнтів на стандарт IBAN відбудеться з 13 січня 2020 р. Із цієї дати клієнти зможуть проводити розрахунки лише з використанням IBAN.

 

Починаючи з 01.10.2019 діють реквізити бюджетних рахунків для сплати податків і зборів, які були відкриті відповідно до вимог стандарту ІВАN.

ЄСВ з 01.10.2019 перераховують лише на рахунки за стандартом ІВАN, реквізити яких наведено в довідниках.

Раніше ДФСУ й Казначейство інформували, що з 01.10.2019 до 31.10.2019 діятиме перехідний період, а з 01.11.2019 – уже бюджетні рахунки з реквізитами за стандартом IBAN.

На місцях податківці й казначеї наполягають саме на використанні під час сплати податків бюджетних рахунків за стандартом IBAN.

 

Як шукати в продукті/модулі

 

Довідники/ІПС

Пошук за іменем файла

sh000660

sh000659

Реєстр рахунків для сплати єдиного внеску, які діють із 01.10.2019

Реквізити бюджетних рахунків, які діють із 01.10.2019

Сфера бізнесу

 

Усі

Розмір бізнесу

 

Усі

 

ЮРИСТОВІ

 

5. КСУ підтримав скасування адвокатської монополії

Конституційний Суд визнав таким, що повністю відповідає нормам Конституції, урядовий законопроект № 1013 "Про внесення змін до Конституції України (щодо скасування адвокатської монополії)".

Законопроект викликав жваве обговорення й дебати серед юридичної спільноти. Так, думки юристів розділилися на за і проти. Проте вирішальне слово було за КСУ. Висновок, наданий Конституційним Судом, є обов'язковим, остаточним і таким, що не може бути оскаржено.

У Висновку зазначено, що поняття "надання професійної правничої допомоги" не тотожне поняттю "представництво особи в суді". Надання професійної правничої допомоги здійснюють адвокати, натомість представництво особи в суді може бути здійснено за вибором особи – адвокатом або іншим суб'єктом.

 

Як шукати в продукті/модулі

Загальне законодавство

Пошук за іменем файла

ji00011i

 

Законопроект № 1013 Про внесення змін до Конституції України (щодо скасування адвокатської монополії)

Сфера бізнесу

 

 

Розмір бізнесу

 

Усі

 

6. Антирейдерський закон: плюси та мінуси

2 листопада 2019 р. набув чинності Закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо захисту права власності", основною метою якого є надання додаткових гарантій для захисту права власності в Україні.

 

Законом запроваджено низку змін, зокрема, до Кодексу України про адміністративні правопорушення, Цивільного кодексу України, законів України "Про нотаріат", "Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань", "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень" і "Про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю".

 

Необхідність унесення цих змін зумовлена наявністю певних прогалин у законодавстві щодо державної реєстрації прав на нерухоме майно й корпоративних прав, що спричиняло сприятливі умови для існування так званого рейдерства (набуття контролю за відповідними активами в протиправний спосіб).

 

Основні новели Закону та нюанси одночасного здійснення нотаріальної дії й державної реєстрації прав – у матеріалі "Антирейдерський закон: плюси та мінуси".

 

Як шукати в продукті/модулі

ЮРИСТ&ЗАКОН № 40 від 07.11.2019

Пошук за іменем файла

ЕА013193

Антирейдерський закон: плюси та мінуси

Сфера бізнесу

 

Усі

Розмір бізнесу

 

Усі

 

7. Обіг землі в Україні: перспективи

Ні для кого не є секретом, що, незважаючи на існування так званого земельного мораторію (п. п. 14, 15 Перехідних положень Земельного кодексу України), ринок землі в Україні все ж існує. Однак, на жаль, ідеться про "сірий" ринок.

 

Юристи практикують різні правові й квазіправові інструменти обходу мораторію (довіреності на продаж паю, емфітевзис на 200 років тощо). Законодавець зі свого боку постійно намагається нейтралізувати такі методи (указівка у законодавстві на нікчемність таких довіреностей, скорочення максимального строку емфітевзису до 50 років), однак принципово це проблему не вирішує. Проаналізувавши успішний досвід Сполучених Штатів Америки в запровадженні інститутів власності, Ернандо де Сото у праці "Загадка капіталу" зазначив: "Закон живий, лише коли зберігає зв'язок із суспільною угодою, яку укладають живі люди". Земельний мораторій уже давно не відповідає змісту суспільної угоди не лише в українському суспільстві, а й у всьому світі, тож позбавлений не тільки економічного, а й соціально-політичного сенсу.

 

Зі стартом обігу землі ринок поступово виходитиме з тіні, потреба у використанні сумнівних схем просто відпаде. Це своєю чергою приведе до полегшення адміністрування земельного податку, а також формалізації (у позитивному сенсі цього слова) земельних відносин – земля для власників паїв із джерела мізерного пасивного доходу стане капіталом.

 

Про те, які ж перспективи для малих і середніх фермерів, а також власників паїв, що чекає на агрохолдинги та що буде з іноземними інвестиціями, читайте в матеріалі "Обіг землі в Україні: перспективи".

 

Як шукати в продукті/модулі

ЮРИСТ&ЗАКОН № 40 від 07.11.2019

Пошук за іменем файла

ЕА013188

EA013059

EA012824

Обіг землі в Україні: перспективи

Скасування мораторію на продаж земель

Проблемні питання залучення іноземних інвестицій в агробізнес

Сфера бізнесу

 

Усі

Розмір бізнесу

 

Усі