Корпорація МЕРЕЖА
Інф. бюлетень від 30.10.2019р.

КЕРІВНИКОВІ

1. В Україні спрощено процедуру відкриття іноземних філій і представництв

Кабмін прийняв постанову "Про деякі питання реєстрації представництв іноземних суб'єктів господарської діяльності в Україні". Постановою запроваджено такі зміни:

  • плату за реєстрацію представництва іноземного суб'єкта господарювання в Україні буде знижено з 2500 доларів США до 1 прожиткового мінімуму для працездатних осіб (у 2019 р. – 1921 грн);
  • строк реєстрації представництва скорочується із 60 до 20 робочих днів;
  • для іноземних суб'єктів господарської діяльності, які є резидентами держави-агресора, реєстрація представництва в Україні коштуватиме 30 прожиткових мінімумів для працездатних осіб і триватиме до 60 робочих днів із дня подання документів.

Іще одним кроком на шляху до залучення в Україну іноземних інвестицій стане можливість укладати зовнішньоекономічні договори купівлі-продажу товарів в електронній формі.

Кабінет Міністрів України схвалив проект Закону "Про відмову від заяви України до Конвенції Організації Об'єднаних Націй про договори міжнародної купівлі-продажу товарів", який передбачає відмову України від заяви, зробленої під час приєднання до Конвенції ООН про договори міжнародної купівлі-продажу товарів (Указ Президії Верховної Ради УРСР від 23.08.89 р.), якою укладення зовнішньоекономічних договорів купівлі-продажу товарів дозволено лише в письмовій формі. На сьогодні такий підхід не відповідає законодавству України, яке дозволяє укладати контракти не лише в письмовій, а й в електронній формі.

 

Як шукати в продукті/модулі

ІПС, Законопроекти

Пошук за іменем файла

Тексти актів офіційно ще не надходили

Пошук одним рядком

Відкриття іноземних філій

Сфера бізнесу

 

Усі

Розмір бізнесу

 

Усі

 

2. Держреєстратор повідомить власника про дії з його нерухомістю

 

2 листопада набуде чинності Закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо захисту права власності", яким до Закону "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень" внесено такі зміни:

  • одночасність вчинення нотаріальної дії та державної реєстрації прав;
  • багатофакторна аутентифікація для держреєстраторів;
  • власників повідомлять про зазіхання на їх нерухомість;
  • посилено відповідальність за порушення реєстраційних процедур;
  • нотаріус, який вчинив нотаріальну дію з нерухомістю, об'єктом незавершеного будівництва, що має наслідком набуття, зміну чи припинення речових прав, їх обтяжень, проводить реєстрацію.

 

Як шукати в продукті/модулі

ІПС, Законодавство

Пошук за іменем файла

T041952

 

T190159

Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень

Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо захисту права власності

Пошук одним рядком

№ 159-IX

Рейдерство

Сфера бізнесу

 

Усі

Розмір бізнесу

 

Усі

 

БУХГАЛТЕРОВІ

 3. Що маємо від прийняття скандальних законів щодо РРО

 

Уже опубліковано Закони України:

  • "Про внесення змін до Закону України "Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг" та інших законів України щодо детінізації розрахунків у сфері торгівлі та послуг" від 20.09.2019 р. № 128-IX;
  • "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо детінізації розрахунків у сфері торгівлі і послуг" від 20.09.2019 р. № 129-IX.

Частина норм, зокрема щодо уточнення заборонених видів діяльності для ФОП – єдинників 1 – 3 груп, набрала чинності з 20.10.2019, а частина змін набере чинності в інші терміни 2020/2021 років.

Більш докладно – у коментарі від видання БУХГАЛТЕР&ЗАКОН.

 

Як шукати в продукті/модулі

ІПС, БУХГАЛТЕР&ЗАКОН

Пошук за іменем файла

T190128

T190129

bz011995

Пошук одним рядком

РРО

Бій із тінню, або Що маємо від прийняття скандальних законів щодо РРО

Сфера бізнесу

 

Усі

Розмір бізнесу

 

Усі


4. Акцизні новації: маємо позитивні зрушення

 Позитивні новації з'явилися завдяки Закону України "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо детінізації розрахунків у сфері торгівлі і послуг" від 20.09.2019 р. № 129-IX.

Що ж маємо? Якщо коротко, то:

  • продовжено мораторій на штрафні санкції, передбачені нормами п. п. 1202.1 – 1202.3 ПКУ;
  • уточнено правила реєстрації другого примірника акцизної накладної;
  • передбачено особливий порядок виправлення помилки в акцизній накладній, складеній на отримувача – платника акцизного податку, із помилковими реквізитами. Щоправда, тут не все так просто, оскільки цей порядок не вписується в норми п. 9 розд. V Порядку заповнення акцизної накладної, розрахунку коригування акцизної накладної, заявки на поповнення (коригування) залишку пального, заявки на поповнення (коригування) залишку спирту етилового, затвердженого наказом Мінфіну від 19.06.2019 р. № 262. Отже, стосовно цього питання необхідно внести відповідні зміни ще до Порядку № 262;
  • продовжено установлений у п. 26 підрозд. 5 розд. ХХ ПКУ особливий порядок підтвердження факту цільового використання бензинів авіаційних або палива для реактивних двигунів для погашення податкових векселів.

Докладніше про ці новації – у коментарі видання БУХГАЛТЕР&ЗАКОН.

 

Як шукати в продукті/модулі

БУХГАЛТЕР&ЗАКОН, ІПС

Пошук за іменем файла

T190129

bz011998

Пошук одним рядком

Акцизний податок

Акцизний податок: вивчаємо новації

Сфера бізнесу

 

Усі

Розмір бізнесу

 

Усі

5. Нові правила дисконтування боргів від Мінфіну

 

Мінфін Наказом № 379 уніс зміни до низки П(С)БО та Інструкції № 291. Зміни до бухгалтерської нормативки хоч і незначні за обсягом, проте суттєво впливають на порядок обліку боргів підприємств. Наказ набирає чинності орієнтовно 29.10.2019.

Нагадаємо: достатньо давно точаться дискусії щодо потреби дисконтувати довгострокові борги тим підприємствам, які застосовують П(С)БО, а не МСФЗ. На це можна було би не зважати, аби ситуація не мала вплив, зокрема, на податок на прибуток. Найбільшої гостроти це питання досягло, коли за нього взялися податківці, які спритно донараховували підприємству, яке застосовує П(С)БО, суму дисконту, що, на їхню думку, мала виникати в разі визнання теперішньої вартості довгострокових зобов'язань. Здебільшого платники успішно обстоювали свою позицію "недисконтування" боргів у судовому порядку. Але відтепер, завдяки Мінфіну, дисконтувати доведеться будь-яку довгострокову заборгованість.Докладніше про це – у матеріалі видання БУХГАЛТЕР&ЗАКОН.

 

Як шукати в продукті/модулі

БУХГАЛТЕР&ЗАКОН, ІПС

Пошук за іменем файла

RE34036

bz011996

Пошук одним рядком

Заборгованість у стилі "диско": нові П(С)БО-правила дисконтування боргів

Сфера бізнесу

 

Усі

Розмір бізнесу

 

Усі

6. Нові форми від Мінфіну

 Набрав чинності наказ Мінфіну "Про затвердження форм заяви про застосування спрощеної системи оподаткування, розрахунку доходу за попередній календарний рік, запиту про отримання витягу з реєстру платників єдиного податку та витягу з реєстру платників єдиного податку" від 16.07.2019 р. № 308.

Нагадаємо, що досі запит про отримання витягу та сам витяг із реєстру платників ЄП не мали затвердженої форми, і лише зараз Наказ № 308 упорядкував це питання.

Форми документів у системах ЛІГА ЗАКОН:

  • Розрахунок доходу за попередній календарний рік, що передує року переходу на спрощену систему оподаткування;
  • Запит про отримання витягу з реєстру платників єдиного податку;
  • Заява про застосування спрощеної системи оподаткування.

 

Як шукати в продукті/модулі

ІПС, БУХГАЛТЕР&ЗАКОН

Пошук за іменем файла

 

re34025

BZ011986

ZX006546

ZX006547

ZX006545

Пошук одним рядком

Спрощена система оподаткування

Сфера бізнесу

 

Усі

Розмір бізнесу

 

Малий

 

ЮРИСТОВІ

 7. Кодекс з процедур банкрутства введено в дію

 

21 жовтня 2019 року введено в дію Кодекс з процедур банкрутства, що замінив раніше чинний "Закон про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", та суттєво змінив процедуру банкрутства.

Кодекс передбачає низку важливих нововведень, найсуттєвішими з яких є впровадження інституту банкрутства фізичних осіб, скасування мирової угоди, зміна правил реалізації активів боржників і вдосконалення механізму призначення арбітражного керуючого. У зв'язку із введенням в дію Кодексу Мін'юст активно розробляє нормативні документи, пов'язані з нюансами роботи арбітражних керуючих і нюансами банкрутства фізичних осіб.

Водночас Мін'юст видав низку наказів, зокрема:

  • № 3076/5 – затверджує перелік обов'язкових питань, за якими проводиться навчання осіб, які мають намір здійснювати діяльність арбітражного керуючого;
  • № 2535/5 – затверджує Порядок складання кваліфікаційного іспиту особами, які мають намір здійснювати діяльність арбітражного керуючого;
  • № 2536/5 – визначає механізм підготовки і перепідготовки осіб, які мають намір здійснювати діяльність арбітражного керуючого, підвищення кваліфікації та перепідготовки арбітражних керуючих, їх підготовки у справах про банкрутство страхових організацій;
  • № 2627/5 – затверджує форму Декларації про майновий стан боржника у справі про неплатоспроможність;
  • № 2969/5 – затверджує Порядок формування і ведення Єдиного реєстру арбітражних керуючих України;
  • № 2984/5 – затверджує Порядок використання посвідчення і печатки арбітражного керуючого;
  • № 2994/5 – затверджує Положення про Кваліфікаційну комісію арбітражних керуючих.

Також Мін'юст затвердив форму Декларації про майновий стан боржника у справі про неплатоспроможність.

 

Як шукати в продукті/модулі

Загальне законодавство

Пошук за іменем файла

t182597

re33935

 

MUS32473

 

 

RE33896

 

RE33897

 

 

 

RE33935

 

RE34020

 

RE34028

 

RE34038

Кодекс України з процедур банкрутства

Про затвердження форми Декларації про майновий стан боржника у справі про неплатоспроможність

Про затвердження Переліку обов'язкових питань, за якими проводиться навчання осіб, які мають намір здійснювати діяльність арбітражного керуючого

Про затвердження Порядку складання кваліфікаційного іспиту особами, які мають намір здійснювати діяльність арбітражного керуючого

Про затвердження Положення про систему підготовки і перепідготовки осіб, які мають намір здійснювати діяльність арбітражного керуючого, підвищення кваліфікації та перепідготовки арбітражних керуючих, їх підготовки у справах про банкрутство страхових організацій

Про затвердження форми Декларації про майновий стан боржника у справі про неплатоспроможність

Про затвердження Порядку формування і ведення Єдиного реєстру арбітражних керуючих України

Про затвердження Порядку використання посвідчення і печатки арбітражного керуючого

Про затвердження Положення про Кваліфікаційну комісію арбітражних керуючих

Сфера бізнесу

 

Усі

Розмір бізнесу

 

Усі

 

8. "Білі плями" у законодавчому врегулюванні права власності на частку у статутному капіталі

 

Питання щодо правового статусу частки учасника господарського товариства у статутному капіталі лишається дискусійним серед юристів. Дехто вважає, що частку у статутному/складеному капіталі не можна розглядати як об'єкт права власності.

Крапки над "і" не зміг до кінця розставити навіть Закон "Про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю", хоча великим плюсом цього нормативного акта стало врегулювання механізму набуття прав на частку у статутному капіталі.

Як саме передаються корпоративні права та як визначається момент переходу права власності на частку у статутному капіталі господарського товариства – у матеріалі видання ЮРИСТ&ЗАКОН.

Також на тему:

• Приватна власність & податки;

• Земля як об'єкт права власності;

• Способи захисту власності: визнання права власності;

• Визнання права власності в порядку спадкування: проблемні аспекти правозастосовної практики;

• Власність і технології;

• Право власності на нерухомість;

• Судові спори щодо права власності (витребування майна від добросовісного набувача);

• Як захистити свою власність від неправомірних посягань?;

• Витребування майна з чужого незаконного володіння на користь власника.

 

Як шукати в продукті/модулі

ЮРИСТ&ЗАКОН № 39 від 31.10.2019

Пошук за іменем файла

Т182275

 

ЕА013169

 

EA012688

 

DG190126

 

DG190212

EA012690

 

EA012503

BZ011495

SB081286

SB080956

 

 

«Білі плями» у законодавчому врегулюванні права власності на частку у статутному капіталі

Національні особливості дотримання права акціонера на отримання дивідендів у господарських товариствах

Три шляхи продажу сільськогосподарського бізнесу (фермерського господарства)

Конвертація боргу у статутний капітал

Спори, пов'язані з реєстрацією, ліквідацією, реорганізацією та змінами у статутному капіталі товариства

Кворум Шредингера

Виплата дивідендів ТОВ: організаційні моменти

Види вкладів до статутного капіталу

Облік вкладів до статутного капіталу

Сфера бізнесу

 

Усі

Розмір бізнесу

 

Усі

 

9. Чого очікувати бізнесу і громадянам від законопроекту про податкову амністію для фізосіб?

 

У вересні на розгляд до Верховної Ради подали проект Закону № 1232 про амністію для фізичних осіб. Незважаючи на назву, документ безпосередньо зачіпає також і інтереси бізнесу. Як наслідок, ознайомитися з його ключовими ідеями варто всім, хто провадить підприємницьку діяльність незалежно від її масштабів.

Отже, що пропонує Законопроект № 1232?

Він передбачає повне звільнення від відповідальності тих громадян, хто до 2018 року отримував будь-який дохід (окрім офіційної зарплати) і не сплачував із нього податки. Для цього фізичні особи повинні заповнити спеціальні декларації та надіслати їх до податкового органу, після чого сплатити податок за спрощеною ставкою. Її встановлено на рівні 5 % від усієї суми незадекларованого доходу або активів (уключаючи цінні папери, рухоме й нерухоме майно, наявність частки у майні юридичних осіб або майнових прав на об'єкти інтелектуальної власності та/або фінансових інструментів).

Якщо йдеться про незадекларовані кошти, інвестовані в купівлю ОВДП, то розмір податкового зобов'язання становитиме 2,5 %.

Також усі зазначені у спеціальній декларації фінансові кошти доведеться на рік розмістити в національному банку (починаючи з 1 квітня 2020 р.). Але є й альтернативний варіант – сплатити ставку податку в розмірі не 5, а вже 10 %. У такому разі зберігати свої активи платник податків зможе де і як завгодно.

Про те, що має на меті Закон про податкову амністію, та про нюанси її застосування – у матеріалівидання ЮРИСТ&ЗАКОН.

 

Як шукати в продукті/модулі

ЮРИСТ&ЗАКОН № 39 від 31.10.2019

Пошук за іменем файла

ЕА013173

 

BZ008542

EA011462

 

Заплатять усі. Чого очікувати бізнесу і громадянам від законопроекту про податкову амністію для фізосіб

Податкова амністія для громадян: що готують законотворці

Поступове впровадження кроків BEPS в Україні. Плановані зміни в податковому та валютному законодавстві

Сфера бізнесу

 

Усі

Розмір бізнесу

 

Усі