Корпорація МЕРЕЖА
Інф. бюлетень від 24.07.2019р.

24.07.19 –30.07.19

КОРОТКО ПРО ВАЖЛИВЕ:

 

Затверджено нові форми акцизних накладних (для палива й спирту), розрахунків коригування до них, а також Порядок заповнення цих форм

https://ips.ligazakon.net/document/view/RE33724

Актуально для всіх, хто займається продажем пального та навіть зберіганням його для власних потреб

Набув чинності мовний закон

https://ips.ligazakon.net/document/view/t192704?an=&ed=2019_04_25&dtm=

 

https://ips.ligazakon.net/document/reader/BZ011767

 

Стосується всіх, оскільки державну мову зобов'язані застосовувати не лише держоргани та їхні представники під час виконання повноважень, а й решта громадян у будь-якій сфері громадського життя

Кабмін підвищив розмір державних зборів за дії, пов'язані з охороною прав на об'єкти інтелектуальної власності

https://ips.ligazakon.net/document/view/KP190496?bl=

Важливо для тих, хто проходить підготовку до державної реєстрації авторського права й договорів, які стосуються права автора на твір

 

КЕРІВНИКУ

1. Фіскальна служба про необов'язковість печатки на договорах

 

ДФС в індивідуальній податковій консультації нагадала про те, що не є обов'язковим використання печатки на договорах, первинних, транспортних та інших документах, а також використання такої печатки під час проведення документальної перевірки.

Відповідно до ч. 3 ст. 581 Господарського кодексу наявність або відсутність відбитка печатки суб'єкта господарювання на документі не створює юридичних наслідків, отже використання печатки на документах суб'єкта господарювання є правом такого суб'єкта, а не його обов'язком.

Первинні й зведені облікові документи можуть бути складені в паперовій або електронній формі з такими обов'язковими реквізитами:

  • назва документа (форми);
  • дата складання;
  • назва підприємства, від імені якого складено документ;
  • зміст та обсяг господарської операції, одиниця виміру господарської операції;
  • посади осіб, відповідальних за здійснення господарської операції та правильність її оформлення; особистий підпис або інші дані, що дають змогу ідентифікувати особу, яка брала участь у здійсненні господарської операції.

 

Як шукати в продукті/модулі

 

Загальне законодавство

Пошук за реквізитами

 

№ 2657/6/99-99-15-02-02-15/ІПК

Пошук за іменем файла

 

IPK09111

 

 

 

ZN043372

Щодо обов'язковості використання печатки на договорах, первинних, транспортних та інших документах та використання такої печатки під час проведення документальної перевірки

 

Який порядок накладення ЕЦП (кваліфікованих електронних підписів) посадових осіб платника податків, електронної печатки (кваліфікованої електронної печатки) на податкову звітність?

Сфера бізнесу

 

Усі

Розмір бізнесу

 

Усі

 

БУХГАЛТЕРОВІ

 

2. Великі зміни для малих підприємств: актуалізовано П(С)БО 25, План рахунків і форму балансу

23 липня 2019 р. набуває чинності наказ Мінфіну "Про затвердження Змін до деяких нормативно-правових актів Міністерства фінансів України з бухгалтерського обліку".

 

Цим наказом Мінфін затвердив низку очікуваних змін до своїх нормативно-правових актів, що стосуються фінансової звітності й бухгалтерського обліку суб'єктів малого підприємництва. Головні нововведення полягають в уточненні категорій підприємств, для яких установлено скорочену за показниками фінансову звітність, чіткому закріпленні для них права вибору між скороченою та повною фінзвітністю, а також у відображенні малими підприємствами в балансі нематеріальних активів, як того вимагає "бухгалтерська" Директива ЄС № 2013/34/ЄС.

Як шукати в продукті/модулі

 

Загальне законодавство

БУХГАЛТЕР&ЗАКОН

Інтерактивна бухгалтерія

П(С)БО 25

Пошук за реквізитами

 

Наказ Мінфіну від 31.05.2019 р. № 226

Пошук за іменем файла

 

RE33656

 

BZ011789

Про затвердження Змін до деяких нормативно-правових актів Міністерства фінансів України з бухгалтерського обліку

Мегазміни для мініпідприємств: актуалізовано П(С)БО 25, План рахунків і форму балансу

Сфера бізнесу

 

Усі

Розмір бізнесу

 

Малі та мікропідприємства

 

3. Нова форма акцизної накладної

23 липня у зв'язку з офіційним опублікуванням набуває чинності ще один важливий наказ Мінфіну – цього разу щодо акцизного податку на пальне та спирт етиловий. Наказом затверджено як форми акцизних накладних для пального й спирту та розрахунки коригування до них, так і Порядок заповнення цих форм.

 

Тому всім, хто не тільки виробляє та продає пальне й спирт, а й тим, хто зберігає та використовує пальне для власних потреб у досить великих обсягах і потрапив під визначення розпорядника акцизного складу (ємності для зберігання понад 200 куб. м, значний обіг пального) – а це і сільгосппідприємства, і транспортні підприємства, які зберігають пальне для заправки своєї техніки – потрібно вже тепер застосовувати затверджені форми. Тим паче, останні ДФСУ вже внесла до Реєстру електронних форм (код J/F1203201).

Як шукати в продукті/модулі

 

Загальне законодавство; Ситуації для бухгалтера

Пошук за реквізитами

 

Наказ від 19.06.2019 р. № 262

 

Пошук за іменем файла

 

NZ193649

 

SB081114

 

Мінфін визначив порядок заповнення акцизних накладних та заявок на поповнення залишків

Акцизна накладна

Сфера бізнесу

 

Усі, хто не тільки продає, а й зберігає пальне для власних потреб

Розмір бізнесу

 

Усі

 

ЮРИСТОВІ

 

4. Кабмін підвищив розмір зборів за дії, пов'язані з охороною прав на ОПІВ

Унесено зміни щодо порядку сплати й розмірів зборів за підготовку до державної реєстрації авторського права й договорів, що стосуються прав автора на твір.

 

Зокрема, розміри зборів за дії, пов'язані з охороною авторських прав, у середньому підвищено в 3–9 разів. Таке підвищення, за твердженням Кабміну, приведе рівень зборів за реєстрацію й охорону прав інтелектуальної власності в Україні у відповідність до світових, зокрема європейських, стандартів, що своєю чергою забезпечить достатній ресурс для організації якісних послуг із захисту прав інтелектуальної власності.

 

Водночас підприємці та Комітет з інтелектуальної власності вимагають скасування постанови, стверджуючи, що таке підвищення розміру зборів знищує інноваційну діяльність в Україні та всю галузь охорони прав на об'єкти інтелектуальної власності. Крім цього, значно погіршує конкурентоспроможність українських підприємців, оскільки розмір збору неспівмірний із розміром збору в інших країнах.

Як шукати в продукті/модулі

Загальне законодавство

Пошук за реквізитами

 

Постанова Кабміну № 496 за 2019 рік

Пошук за іменем файла

KP190496

Про внесення змін до постанов Кабінету Міністрів України від 27 грудня 2001 р. № 1756 і від 23 грудня 2004 р. № 1716

Сфера бізнесу

 

Усі

Розмір бізнесу

 

Усі

 

 

5. Зміна (збільшення та зменшення) розміру статутного капіталу ТОВ

Новели Закону України "Про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю".

Законодавчо встановлено, що статутний капітал товариства (ТОВ) складається з номінальної вартості часток його учасників, виражених у національній валюті України. Розмір частки також може бути визначено у відсотках. У разі розрахунку розміру частки у відсотках варто пам'ятати, що вона повинна відповідати співвідношенню номінальної вартості частки до розміру статутного капіталу.

 

Дуже важливо знати всі моменти нового законодавства – докладніше про процедуру збільшення статутного капіталу за рахунок додаткових внесків у матеріалах ІПС/Ситуації для бізнесу

 

Як шукати в продукті/модулі

Загальне законодавство, Ситуації для бізнесу, Консультації, ЮРИСТ&ЗАКОН

Пошук за іменем файла

SX190037

 

DG190088

 

DG190132

EA012659

EA012690

 

SB090183

 

 

Безвідсоткова позика від власника: облікова доля дисконту та його амортизації

Облік вкладів учасників при збільшенні статутного капіталу ТОВ

Три горішки для юриста: "чарівні" колізії Закону про ТОВ та ТДВ

Спори, пов'язані з реєстрацією, ліквідацією, реорганізацією та змінами в статутному капіталі товариства

Рахунок 42 "Додатковий капітал"

Сфера бізнесу

 

Усі

Розмір бізнесу

 

Усі

 

6. Атестація як інструмент контролю професійного рівня працівників

Питання атестації співробітників чимраз частіше хвилюють керівників – утім, їм на поміч завжди готові прийти юристи. А задля компетентного консультування бізнесу саме правники мають першими ґрунтовно з'ясувати саму процедуру та її нюанси.

 

Так, за результатами атестації працівника може бути підвищено, направлено на навчання або звільнено. Проте оформлення цієї процедури внутрішніми організаційно-нормативними документами роботодавця зазвичай далеке від досконалості, а іноді й взагалі не відповідає чинному законодавству України.

 

Умови, за яких роботодавцеві може знадобитися атестація працівників:

  • підприємство є частиною міжнародної групи компаній, одержує іноземні інвестиції або є контрагентом іноземних суб'єктів господарювання, через що бізнес чутливий до захисту персональних даних, антикорупційних, антимонопольних та інших політик відповідності діяльності;
  • діяльністю компанії обумовлено потребу в тому, щоб працівники мали стовідсоткові знання спеціалізованих процедур роботи, дотримання яких прямо впливає на результати, а також якщо особливості діяльності фірми потребують одержання дозвільних документів;
  • компанії потрібна законна можливість звільнити працівника через виявлення невідповідності посаді, яку він обіймає, або застосувати до нього заходи дисциплінарного впливу;
  • підприємство має намір одержати обґрунтовану можливість проведення внутрішньої реорганізації зі зміною істотних умов праці.

 

Свіжий випуск ЮРИСТ&ЗАКОН від 25.07.2019 № 26 повністю присвячено питанням трудових відносин, а ці питання хвилюють усіх!

 

Як шукати в продукті/модулі

ЮРИСТ&ЗАКОН № 26 від 25.07.2019

Пошук за іменем файла

ЕА012891 ЕА012885

ЕА012886 ЕА012889

 

ЕА012892 ЕА012888 ЕА012894 ЕА012890 ЕА012893

Поняття "конфлікт інтересів" у трудовому законодавстві

У чому різниця між трудовим і цивільно-правовим договором?

Трудовий договір проти цивільно-правового: теорія та практика

Зобов'язання про неконкуренцію та нерозголошення конфіденційної інформації в трудових правовідносинах: іноземний досвід і реалії України

Правила внутрішнього трудового розпорядку: нюанси оформлення

Літнє стажування: нюанси оформлення

Організація комплаєнсу на підприємстві

Звільнити не можна поновити – де поставити кому?

Оскарження перевірок Держпраці: рекомендації та судпрактика

Сфера бізнесу

 

Усі

Розмір бізнесу

 

Усі