Корпорація МЕРЕЖА
Інф. бюлетень від 01.07.2019р.

25.06.19 – 03.07.19

КОРОТКО ПРО ВАЖЛИВЕ:

 

Президент скасував низку указів, які частково впливають на економіку країни, а також деякі застарілі правові моменти

https://ips.ligazakon.net/document/view/u418_19

Актуально для всіх представників усіх сфер бізнесу, оскільки цей указ стосується і сфери аграрного сектора, торгівлі, освіти

Спірне питання щодо обов'язкового розміру процентів за нотаріальні послуги приватних нотаріусів, у зв'язку зі скасуванням відповідного Указу Президента

https://ips.ligazakon.net/document/view/u418_19

 

https://ips.ligazakon.net/document/view/u762_98?an=&ed=1998_07_10&dtm=

Стосується всіх: якщо приватні нотаріуси знизять свої розцінки, то це добре для споживача, але погано для держконтор. Нотаріальна палата має свою позицію, і вважає скасування Указу незаконним і безглуздим

Кінець обов'язкового продажу валюти

https://ips.ligazakon.net/document/view/DG190116

Важливо для бізнесу в цілому

Скасовано штрафи за порушення касової дисципліни

https://ips.ligazakon.net/document/view/u418_19

Важливо для бізнесу в цілому

Президент створив Комісію з питань правової реформи

https://ips.ligazakon.net/document/view/U421_19?bl=

Стосується реформування органів правопорядку, системи захисту прав людини і судової гілки влади

 

 

КЕРІВНИКУ

1. Президент скасував низку економічних указів минулих років

Своїм Указом № 418/2019, котрий набув чинності 20 червня, Президент скасував понад 60 раніше виданих указів минулих років. Деякі з них уже й так втратили актуальність, але скасовано і деякі з тих, що істотно впливали на економіку, зокрема скасовані укази стосувалися питань:

– скасування штрафів за порушення касової дисципліни;

– обов'язкової шкільної форми для учнів середніх закладів освіти;

- скасування розміру плати, яка справляється за вчинення нотаріальних дій приватними нотаріусами і не могла бути меншою від розміру ставок державного мита, яке справляється державними нотаріусами за аналогічні нотаріальні дії тощо.

Щодо багатьох скасованих указів ще проводитиметься докладний аналіз ситуації, задля розуміння того, що стоїть за зазначеними діями – нова політика чи впорядкування ситуації, яку регламентовано вже іншими документами в пізніший період.

Як шукати в продукті/модулі

 

Загальне законодавство

Пошук за іменем файла

 

U418_19

 

u609_95

u063_95

Про визнання такими, що втратили чинність, деяких указів Президента України

Про марки акцизного збору на алкогольні напої та тютюнові вироби

Про заходи щодо реформування аграрних відносин

Сфера бізнесу

 

Усі

Розмір бізнесу

 

Усі

 

 

2. Під час перевірки витрат на рекламу податківці не мають права оцінювати її доцільність

Підприємство оскаржило рішення фіскалів щодо того, що підприємство у своїй податковій звітності відобразило витрати на придбання рекламних послуг, які не пов'язані з провадженням його господарської діяльності, а також є економічно неефективними.

Місцевий та апеляційний суди задовольнили позовні вимоги і скасували податкові повідомлення-рішення. Колегія суддів Адміністративного суду ВС із таким висновком погодилася.

Верховний Суд вказав, що законодавство не обмежує у способах проведення реклами, тобто будь-яка інформація, що містить дані про підприємство, товар і його господарську діяльність, є рекламою.

ВС пояснив, що в такому випадку податковий орган помилково ототожнив господарський характер оплати рекламних послуг з їх економічною ефективністю, оскільки витрати є такими, що понесені в межах господарської діяльності, якщо вони спрямовані на отримання позитивного економічного ефекту, є необхідними для отримання прибутку. Економічна ж ефективність витрат відображає лише ступінь умілості ведення господарської діяльності та є якісним показником.

Господарська компетенція здійснюється підприємцем на власний ризик, що означає його відповідальність за ефективність та доцільність прийнятих рішень, він самостійно вирішує, які саме витрати йому необхідно здійснити для забезпечення своєї діяльності, та вправі самостійно обирати виконавців послуг. Здійснення господарської компетенції перебуває за межами контролю податкового органу.

Податковий орган лише перевіряє реальність операцій з придбання рекламних товарів та послуг, наявність у платника належним чином оформлених первинних документів на підтвердження факту понесення витрат за цими операціями, однак без оцінювання доцільності такої реклами, її ефективності, впливу змістового наповнення на результат діяльності платника.

Відповідну постанову у справі № 826/11026/15 ВС прийняв 21.05.2019.

Як шукати в продукті/модулі

 

VERDICTUM

Пошук за номером справи

 

826/11026/15 від 21.05.2019

Сфера бізнесу

 

Усі

Розмір бізнесу

 

Усі

 

3. Змінено підходи до визначення системно важливих банків

Нацбанк постановою від 19 червня 2019 року № 79 «Про внесення змін до деяких нормативно-правових актів Національного банку України» змінив підходи до визначення системно важливих банків України.

Для них установлюються підвищені вимоги до капіталу: починаючи з 2021 року вони зобов'язані забезпечити формування буфера системної важливості розміром до 2% залежно від ступеня системної важливості таких банків.

Оновлена методологія виконує кілька функцій: забезпечує точне відображення значності системно важливих банків для фінансового ринку, передбачає розширення переліку індикаторів системних банків і передбачає порядок визначення таких установ.

Перелік системно важливих банків, визначених за оновленою методикою, Національний банк оприлюднить найближчим часом. Вони повинні розпочати виконання посилених вимог щодо окремих нормативів із 1 січня 2020 року.

 

Як шукати в продукті/модулі

Загальне законодавство

Ситуації для бізнесу, ЮРИСТ&ЗАКОН, Вісник МСФЗ

Пошук за іменем файла

PB19108

 

 

REG6032

 

 PB14126

 

SX180035

EA010055

FZ001078

Про внесення змін до деяких нормативно-правових актів Національного банку України

Про затвердження Інструкції про порядок регулювання діяльності банків в Україні

Про затвердження Положення про порядок визначення системно важливих банків

Ліквідація банку з ініціативи власників

Викуп банків державою. Правові нюанси

IFRS 9: чи готові глобальні банки?

Сфера бізнесу

 

Банківська діяльність

Розмір бізнесу

 

Великий

 

 

4. Вартість послуг приватних нотаріусів може знизитися / не може знизитися

У межах очищення указів минулих років визнано таким, що втратив чинність, також Указ № 762/98 «Про впорядкування справляння плати за вчинення нотаріальних дій», яким встановлено мінімальний розмір оплати послуг нотаріусів.

Документом визначено, що розмір плати за вчинення нотаріальних дій приватними нотаріусами не може бути меншим від розміру ставок державного мита, яке справляється державними нотаріусами за аналогічні дії.

Ідеться про 1% нотаріального збору на оформлення операцій з нерухомістю. Зараз його сплачують під час оформлення правочинів усі покупці житла або комерційних об'єктів. Ця сума, по суті, є фіксованим тарифом за нотаріальні послуги в Україні. За підрахунками експертів, мова приблизно про 160 млн доларів на рік.

Нотаріальна палата України вже заявила, що вважає рішення президента серйозною загрозою для державних нотаріальних контор, і взагалі скасування не має сенсу, оскільки зараз нотаріуси керуються у своїй практиці чинним Порядком, затвердженим Мін'юстом у 2012 році. Згідно з ним вартість оформлення правочинів не може бути нижчою від ставок державного мита (тобто 1%). Фактично ця ставка залишається чинною і після скасування указу президента.

Як буде вирішено цю правову колізію – поки що незрозуміло. Але експерти вважають, що нотаріуси навряд чи погодяться втрачати свої проценти – більшість намагатиметься брати з клієнтів скільки брали, але проводити ці гроші повз касу, тим самим збільшуючи свої заробітки.

 

Як шукати в продукті/модулі

Загальне законодавство

Ситуації для юриста

Пошук за іменем файла

U762_98

 

QA001679

 

 ZN038355

 ZN040158

 

 

SI080853 SI080874

Указ № 762/98 «Про впорядкування справляння плати за вчинення нотаріальних дій»

Чи несуть нотаріуси відповідальність за нарахування та перерахування ПДФО під час вчинення нотаріальних дій (у тому числі за неправильне визначення суми податку)?

Чи сплачується державне мито в разі нотаріального посвідчення розірвання договору довічного утримання?

Який розрахунковий документ повинна видавати особа, яка здійснює незалежну професійну діяльність, під час проведення готівкових розрахунків з клієнтами?

Загальні питання вчинення нотаріальних дій

Плата за вчинення приватним нотаріусом нотаріальних дій

Сфера бізнесу

 

Усі

Розмір бізнесу

 

Усі

 

 

 

БУХГАЛТЕРУ

4. Кінець обов'язкового продажу валюти

Із 20 червня скасовано обов'язковий продаж валютної виручки експортерами. Крім очевидного ефекту від лібералізації економіки цей крок НБУ має ще один неочевидний, але також позитивний наслідок – відкриває можливість до зарахування зустрічних однорідних вимог за експортно-імпортними операціями. Суб'єкти ЗЕД повинні оцінити.

Шукати в продукті/модулі

Загальне законодавство, Консультації

Пошук за іменем файла

pb19107

 

DG190116

Про внесення зміни до Положення про заходи захисту та визначення порядку здійснення окремих операцій в іноземній валюті

Скасування обов'язкового продажу валютних надходжень

Пошук одним рядком

Обов'язковий продаж валютної виручки

Сфера бізнесу

 

Усі

Розмір бізнесу

 

Усі

 

5. За порушення касової дисципліни більше не штрафують

Президент скасував застарілий Указ «Про застосування штрафних санкцій за порушення норм з регулювання обігу готівки» від 12.06.95 р. № 436/95. Про необхідність скасування цього Указу бізнес просить уже давно.

Нагадаємо розміри цих штрафів:

  • за перевищення встановлених лімітів залишку готівки в касах – у двократному розмірі сум виявленої понадлімітної готівки за кожен день;
  • за неоприбуткування (неповне та/або несвоєчасне) оприбуткування у касах готівки – у п'ятикратному розмірі неоприбуткованої суми;
  • за витрачання готівки з виручки від реалізації продукції (робіт, послуг) та інших касових надходжень (крім коштів, отриманих із кас установ банків) на виплати, пов'язані з оплатою праці (за винятком екстрених (невідкладних) обставин – соціальних виплат громадянам) за наявності податкової заборгованості – у розмірі здійснених виплат;
  • за перевищення встановлених строків використання виданої під звіт готівки, а також за видачу готівкових коштів під звіт без повного звіту щодо раніше виданих коштів – у розмірі 25% виданих під звіт сум;
  • за проведення готівкових розрахунків без подання одержувачем коштів платіжного документа (товарного або касового чека, квитанції до прибуткового ордера, іншого письмового документа), що підтверджує сплату покупцем готівкових коштів, – у розмірі сплачених коштів;
  • за використання одержаних в установі банку готівкових коштів не за цільовим призначенням – у розмірі витраченої готівки.

 

Шукати в продукті/модулі

Загальне законодавство

Пошук за іменем файла

U436_95

Про застосування штрафних санкцій за порушення норм з регулювання обігу готівки

Сфера бізнесу

 

Усі

Розмір бізнесу

 

Усі

 

 

ЮРИСТУ

6. Держпраці та Кабмін оскаржили скасування перевірок Держпраці

Держпраці та Кабмін подали касаційні скарги на постанову Восьмого апеляційного адміністративного суду, яким було скасовано постанову КМУ № 295 про перевірки Держпраці.

Верховний Суд відкрив касаційне провадження, при цьому відмовився зупинити виконання постанови апеляційного суду. Це означає, що, незважаючи на касаційне оскарження, Держпраці не може проводити перевірки, керуючись постановою КМУ № 295 pf 2017 рік.

 

Як шукати в продукті/модулі

Загальне законодавство

Вердиктум

Пошук за іменем файла

kp170295

 

Деякі питання реалізації статті 259 Кодексу законів про працю України та статті 34 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні"

https://verdictum.ligazakon.net/document/82499013

https://verdictum.ligazakon.net/document/82499115

Сфера бізнесу

 

Усі

Розмір бізнесу

 

Усі

 

7. За зберігання пального без ліцензії почнуть штрафувати з 1 січня

Суб'єктам господарювання продовжили строк для отримання ліцензії на зберігання пального до 31 грудня 2019 року.

Таке положення міститься в Законі України від 6 червня 2019 року. Відповідно до змін зберігання пального без наявності ліцензії з 1 січня 2020 року каратиметься штрафом у розмірі 500000 гривень.

 

Як шукати в продукті/модулі

Загальне законодавство, Ситуації для бізнесу

Пошук за іменем файла

t192744

 

 

SX190018

Про внесення зміни до статті 18 Закону України "Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів

Акцизний склад виробника пального

Сфера бізнесу

 

Усі

Розмір бізнесу

 

Усі

 

8. Президент створив Комісію з питань правової реформи

Для здійснення в Україні правової реформи Президент утворив Комісію з питань правової реформи як консультативно-дорадчий орган при ПУ. Відповідний Указ № 421/2019 Президент підписав 21 червня 2019 року.

Установлено, що основним завданням Комісії з питань правової реформи є сприяння подальшому розвитку правової системи України на основі конституційних засад верховенства права, пріоритетності прав і свобод людини і громадянина, з урахуванням міжнародних зобов'язань України.

Главі Адміністрації Президента України доручено внести проект Положення про Комісію з питань правової реформи і пропозиції про її персональний склад.

Цим самим Указом Президент ліквідував Раду з питань судової реформи та Конституційну Комісію та визнав такими, що втратили чинність, відповідні укази.

 

Як шукати в продукті/модулі

Загальне законодавство

 

U421_19

Про Комісію з питань правової реформи

Сфера бізнесу

 

Усі

Розмір бізнесу

 

Усі