Корпорація МЕРЕЖА
Інф. бюлетень від 14.05.2019р.

 

15.05 – 22.05.19

КОРОТКО ПРО ВАЖЛИВЕ:

Усе про нюанси й нововведення у сфері житлово-комунальних послуг

https://ips.ligazakon.net/document/view/FN052000?bl=

Лист Мінрегіону, спеціальна тема БЗ

Новий графік перевірок від податкових органів

https://ips.ligazakon.net/document/view/DFS0507Z?bl=

Оновлено графік

Звертаємо увагу – блокування податкових накладних

https://ips.ligazakon.net/document/view/KP180117?bl=

Новий порядок з урахуванням змін постанови Кабміну № 391 за 2019 рік


КЕРІВНИКАМ

 

1. Податківці оновили графіки перевірок

Державна фіскальна служба оприлюднила оновлений (станом на 8 травня 2019 р.) план-графік проведення документальних планових перевірок платників податків на 2019 рік.

Оновлено розділ I плану-графіка "Документальні планові перевірки платників податків – юридичних осіб" – відтепер з урахуванням коригування містить 4895 підприємців, а розділ II "Документальні планові перевірки фінансових установ, постійних представництв та представництв нерезидентів" – 1004 фінансові установи, постійні представництва та представництва нерезидентів.

Востаннє розділи I і II плану-графіка податкових перевірок було відкориговано 5 квітня, а розділи III і IV – 16 квітня 2019 р.

Як шукати в модулі/продукті

ІПС/Законодавство

Пошук за іменем файла

DFS0507Z

Пошук одним рядком

перевірки

Розмір бізнесу

Усі

 

2. Оновлено порядок блокування податкових накладних

Кабмін уніс зміни до Порядку зупинення реєстрації податкової накладної / розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних.

Зокрема, унесено зміни до ознак, у разі відповідності яким податкові накладні / розрахунки коригування не підлягають моніторингу.

Також змінено порядок оскарження рішень комісій ДФС центрального рівня. Рішення такої комісії про відмову в реєстрації ПН/РК, про неврахування таблиці даних платника податку може бути оскаржено лише в судовому порядку.

Як шукати в модулі/продукті

ІПС/Загальне законодавство

Пошук за іменем файла

KP180117

Пошук одним рядком

перевірки

Сфера бізнесу

Усі

Розмір бізнесу

Усі

 

БУХГАЛТЕРАМ

3. Новий Кодекс з процедур банкрутства – бухгалтерський аспект

Президент України нарешті підписав новий Кодекс з процедур банкрутства, який має повністю замінити свого профільного попередника – Закон про банкрутство, ставши реальним захисником прав кредиторів.

А оскільки кожен сповнений самоповаги бухгалтер повинен бути ще й трохи юристом, то видання БУХГАЛТЕР&ЗАКОН вирішило розтлумачити своїм читачам, що означає набрання чинності новим Кодексом з процедур банкрутства.

Уточнимо, що новий Кодекс передбачає дві групи судових процедур – щодо юридичних і фізичних осіб.

До боржника-юрособи може бути застосовано такі заходи:

  • розпорядження майном боржника;
  • санація боржника;
  • ліквідація банкрута.

Щодо боржника-фізособи, то це реструктуризація й погашення боргів. При цьому процедуру погашення боргів у справі про неплатоспроможність починають разом із визнанням боржника банкрутом. Отже, новацією Кодексу є поширення процедури банкрутства на фізичних осіб.

 

Шукати в модулі/продукті

БУХГАЛТЕР&ЗАКОН

Пошук за іменем файла

BZ011627, BZ011630

Пошук одним рядком

Кодекс з банкрутства

Сфера бізнесу

Усі

Розмір бізнесу

Усі

 

4. Безвідсоткові позики за МСФЗ: особливості обліку й коригувань у разі трансформації

Іноді компанії надають своїм співробітникам або іншим підприємствам безвідсоткові позики. Їх відображення навіть відповідно до НП(С)БО вже само собою викликає чимало дискусій.

Але ми підемо далі й розглянемо таку ситуацію: компанія видала істотну суму позик у період, коли облік вели за П(С)БО, а тепер повинна звітувати вже згідно з правилами МСФЗ (вибору немає – так склалися обставини).

Це значить, що за І квартал 2019 р. потрібно подати звітність за МСФЗ і трансформовану звітність за І квартал 2018 р. Тут і починаються проблеми з практичним застосуванням МСФЗ, а саме МСФЗ 9 "Фінансові інструменти". Про те, як з ними впоратися, – читайте у виданні "Вісник МСФЗ".

 

Шукати в модулі/продукті

Вісник МСФЗ

Пошук за іменем файла

FZ001831

Пошук одним рядком

Безвідсоткові позики МСФЗ

Сфера бізнесу

Усі

Розмір бізнесу

Великий, середній (у частині МСФЗшників)

 

ЮРИСТАМ

5. Мінрегіонрозвитку щодо Закону про ЖКП

 

Мінрегіонрозвитку, будівництва та ЖКГ у листі № 7/10.1/7260-19 роз'яснив деякі нюанси введення в дію з 01.05.2019 Закону "Про житлово-комунальні послуги":

 

1. Практична реалізація нововведень можлива за умови укладення договорів про надання комунальних послуг за правилами й особливостями, визначеними Законом, тобто нових договорів про надання комунальних послуг, які виконавці послуг зобов'язані укласти зі співвласниками багатоквартирних будинків відповідно до обраної ними моделі організації договірних відносин не пізніше як протягом одного року, тобто не пізніше за 01.05.2020.

 

2. Зважаючи на особливості перехідного періоду, а саме періоду з моменту введення в дію Закону (01.05.2019) і до моменту укладення нових договорів про надання комунальних послуг, передбачено, що договори про надання комунальних послуг, укладені до 01.05.2019, зберігають чинність на умовах, визначених такими договорами, до дати набрання чинності договорами про надання відповідних комунальних послуг, укладеними за правилами, визначеними цим Законом.

 

Як шукати в модулі/продукті

Загальне законодавство

 

Пошук за іменем файла

FN052000

 

Пошук одним рядком

ЖКГ

 

Розмір бізнесу

Усі

 

 

 

 

           

6. Охорона праці у тваринництві

 

Агросектор залишається однією з найбільш перспективних галузей економіки нашої держави, а тваринництво в сільському господарстві традиційно відіграє важливу роль. Одним із питань, що потребують особливої уваги в межах технологічного процесу на тваринницьких фермах, є дотримання вимог охорони праці.

 

Донедавна для тваринницьких господарств була низка окремих регуляторних актів, присвячених охороні праці в разі утримання великої рогатої худоби, свиней, коней тощо. Однак наказом Мінсоцполітики від 29.08.2018 р. № 1240 ці документи було переформульовано й згруповано разом із регулюванням інших видів аграрного виробництва в єдині галузеві Правила охорони праці у сільськогосподарському виробництві.

 

Правила поширюються на всіх аграріїв-роботодавців та їхніх найманих робітників. Окремі розділи Правил присвячено вимогам безпеки до виробничого обладнання й організації робочих місць, безпечної експлуатації сільськогосподарської техніки й серед іншого приписам щодо утримання тварин.

 

Як шукати в модулі/продукті

ІПС/Загальне законодавство

Ситуації для бізнесу

Пошук за іменем файла

SX190027

Пошук одним рядком

Охорона праці

Сфера бізнесу

агро

Розмір бізнесу

Усі

 

7. Хто несе відповідальність за помилки штучного інтелекту?

 

Варто відразу наголосити, що дискусійні питання щодо етичного характеру й правового регулювання завжди були невід'ємною частиною стрімкого розвитку інформаційних технологій, робототехніки та штучного інтелекту зокрема. Робота з надвеликими обсягами даних, машинне навчання, інструменти віртуальної та доповненої реальності з-поміж іншого актуалізують і питання потенційних ризиків для життя та здоров'я людей.

 

Так, станом на сьогодні штучний інтелект уже активно використовують у багатьох надважливих сферах діяльності людини, серед яких: транспортна індустрія, сфера оборонних науково-дослідних розробок, сучасна медицина із застосуванням передових технологій тощо. При цьому будь-який навіть невеликий збій в алгоритмі роботи штучного інтелекту може призвести до невідворотних негативних наслідків.

 

Саме тому тривалий час не втрачає своєї значущості питання відповідальності за помилки, зроблені з боку штучного інтелекту, що призвели до негативних наслідків у вигляді завдання матеріальної шкоди. У випуску ЮРИСТ&ЗАКОН – про перспективи реформування правового регулювання щодо використання штучного інтелекту та його відповідальності за дії.

 

Як шукати в модулі/продукті

ЮРИСТ&ЗАКОН / № 17 від 09.05.2019

Пошук за іменем файла

EA012676

Пошук одним рядком

Штучний інтелект

Розмір бізнесу

Усі